Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Genele ar putea să indice ritmul de îmbătrânire biologică

Genele ar putea să indice ritmul de îmbătrânire biologică

Anumite variaţii genetice ar putea să indice ritmul de îmbătrânire a organismului uman, potrivit unui studiu britanic, publicat recent în revista Nature Genetics, informează BBC News Online.
Genele ar putea să indice ritmul de îmbătrânire biologică
08 feb. 2010, 16:42, Ştiinţă-Sănătate

Autorii acestui studiu – cercetători la Universităţile Leicester şi Kings College London – consideră că descoperirea lor i-ar putea ajuta pe medici să identifice în avans pacienţii care se confruntă cu un riscuri sporite de apariţie a bolilor specifice vârstei a treia.

Oamenii purtând aceste variaţii genetice prezintă diferenţe ale „ceasului lor biologic” la nivelul tuturor celulelor lor. Reprezentanţii British Heart Foundation consideră că această descoperire ar putea constitui o nouă metodă de prevenire a maladiilor cardiace.

Deşi medicii ştiu foarte bine că oamenii, pe măsură de îmbătrânesc, sunt tot mai expuşi în faţa riscurilor de declanşare a maladiilor Alzheimer, Parkinson şi a celor cardiace, unii dintre pacienţi cad pradă acestor boli la o vârstă mult mai timpurie decât s-ar fi aşteptat specialiştii.

Una dintre teoriile actuale sugerează că „ceasurile biologice”, denumite telomeri – parte a cromozomilor din fiecare celulă care sunt purtători ai codului genetic – ar putea juca un rol important în acest mecanism.

Încă de la naştere, de fiecare dată când o celulă se divide, telomerii lor devin tot mai scurţi şi există deja câteva dovezi ştiinţifice care demonstrează faptul că persoanele cu telomeri mai scurţi, fie că aceştia s-au micşorat mai repede, fie că s-au născut cu versiuni cromozomiale mai scurte, sunt mai mult expuse în faţa riscului de apariţie a maladiilor asociate cu bătrâneţea.

Autorii studiului au analizat peste 500.000 de variaţii genetice din genomul uman pentru a identifica acele mutaţii ce apar cu o frecvenţă mai mare în cazul pacienţilor despre care se ştia deja că s-au născut cu telomeri mai scurţi.

În cele din urmă, ei au identificat o serie de mutaţii localizate în apropierea genei TERC, care, în cazul persoanei purtătoare, pare să echivaleze cu trei sau patru ani de „îmbătrânire biologică”.