- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (14.09.2010, 13:52)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce tip de supernovă a dus la formarea Soarelui? Meteoriţii prăbuşiţi pe Pământ ar putea avea răspunsul
Un meteorit prăbuşit în localitatea franceză Orgueil în anul 1864 le-a oferit oamenilor de ştiinţă informaţii preţioase despre explozia unei stele care a avut loc cu puţin timp înainte de naşterea sistemului nostru solar.
Urmărește
310 afișări
Ce tip de supernovă a dus la formarea Soarelui? Meteoriţii prăbuşiţi pe Pământ ar putea avea răspunsul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mai mulţi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chicago (SUA) şi de la Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa (CNRS) au reuşit să identifice "urmele" unei supernove lăsate de meteoritul căzut în Orgueil. Un fragment cu o greutate de nouă kilograme din acest meteorit este expus la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris.
Explozia stelelor la sfârşitul vieţii acestora conduce la îmbogăţirea spaţiului interstelar cu elemente chimice, create în timpul reacţiilor nucleare ce au loc la nivelul nucleului sau în timpul exploziei finale (supernova).
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Cu ajutorul urmelor lăsate de acele elemente chimice descoperite în meteoriţii prăbuşiţi pe Terra, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia, încă de acum 40 de ani, că o stea a explodat în urmă cu 4,5 miliarde de ani, conducând probabil la naşterea Soarelui, au afirmat cercetătorii americani şi francezi.
Însă prezenţa în exces a unui anumit izotop de crom în anumiţi meteoriţi a rămas până în zilele noastre un mister.
După ce au analizat aproape 1.500 de fragmente microscopice din meteoritul din Orgueil, cercetătorii francezi au descoperit o nanoparticulă extrem de bogată în izotopul crom 54. Abundenţa acestui izotop certifică ipoteza potrivit căreia această substanţă exista înainte de formarea sistemului nostru solar, au explicat autorii acestui studiu, ce a fost publicat recent în revista ştiinţifică americană The Astrophysical Journal.
Odată diseminate de explozia supernovei într-un nor uriaş de gaze şi praf, care a dat naştere sistemului nostru solar, acele particule fine au fost triate în funcţie de mărimea lor în timpul procesului de formare a Soarelui, a planetelor şi a meteoriţilor. Acesta este motivul pentru care izotopul crom 54 apare în abundenţă în meteoritul din Orgueil, dar nu şi pe Terra.
Pentru analiza nanoparticulelor cu diametre mai mici de 0,1 microni - de o mie de ori mai subţiri decât un fir de păr - cercetătorii au utilizat o nanosondă ionică (NanoSIMS 50L) instalată la California Institute of Technology. Microfragmentele au fost studiate şi cu ajutorul unui microscop electronic la Universitatea din Lille (Franţa).
Cu ajutorul unui nou set de analize, savanţii vor putea determina în curând tipul de supernovă care a condus la formarea acestor fragmente cosmice bogate în izotopul crom 54.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe