Ce trebuie să ştii despre Helicobacter Pylori, bacteria care duce la creşterea riscului de cancer

Helicobacter Pylori, carnea roşie, fumatul şi stilul de viaţă ne pot îmbolnăvi de cancer. Află mai multe de la specialist!

Urmărește
9862 afișări
Imaginea articolului Ce trebuie să ştii despre Helicobacter Pylori, bacteria care duce la creşterea riscului de cancer

Ce trebuie să ştii despre Helicobacter Pylori, bacteria care duce la creşterea riscului de cancer

Cancerele digestive sunt extrem de periculoase, ne avertizează specialişti gastroenterologi. Conform statisticilor, afecţiunile maligne ale sistemului digestiv sunt responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de cancer. Iar stilul de viaţă este decisiv în declanşarea acestor boli grave, scrie Descoperă

,,Alimentaţia dezechilibrată poate fi un factor de risc pentru toate tipurile de cancer gastric şi mă refer aici la consumul excesiv de grăsimi saturate, de produse super procesate, de alcool, de insuficienţa aportului de fibre. În plus, extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne roşie. Am constatat la mulţi dintre pacienţii noştri cu cancere gastrice prezenţa acestor obiceiuri culinare şi, de aceea, recomandăm eliminarea acestora”, spune medicul gastroenterolog Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă.

În topul cancerelor digestive diagnosticate de medici sunt cele de colon, pancreas, stomac şi esofag. Pe lângă dieta săraca în legume şi fructe, fumatul este responsabil pentru riscul crescut de cancer digestiv.

Helicobacter Pylori poate trăi în stomacul unei persoane din copilărie şi până la vârsta adultă

Cât priveşte cancerele de stomac, acestea apar şi din cauza unei infecţii extrem de răspândite în rândul populaţiei.

“Este cunoscut faptul că Helicobacter Pylori creşte riscul de cancer de stomac. Prezenţa acestui microorganism indică un prim risc de cancer de stomac, iar atrofia şi metaplazia asociate acestei infecţii cresc riscul de boală malignă. Deşi ştim că celulele sistemului nostru imunitar recunosc şi atacă bacteria, acestea nu o pot anihila. Helicobacter Pylori poate trăi în stomacul unei persoane din copilărie şi până la vârsta adultă, iar inflamaţia care se perpetuează ani în şir reprezintă un factor de risc important pentru multe tipuri de cancer care afectează sistemul nostru digestiv”, completează medicul gastroenterolog.

Helicobacter Pylori se transmite în condiţiile unei igiene precare, prin alimente contaminate, prin apă şi contact direct cu o persoană infectată. Tratarea infecţiei cu antibiotice poate reduce cu 40 la sută riscul cancerelor gastrice. Cât priveşte simptomele afecţiunilor maligne, acestea diferă în funcţie de localizarea bolii. Astfel, prezenţa unui cancer la nivelul sistemului digestiv poate fi semnalată prin dureri, anemie, scăderi rapide în greutate, sângerări intestinale, dureri retrosternale, acumularea de lichid în abdomen şi colorarea pielii în galben. Însă multe dintre aceste afecţiuni sunt silenţioase în primele stadii de boală, de aceea specialiştii recomandă efecturea regulată a unui set de analize şi investigaţii personalizate.

“La ora actuală, ştim că o treime dintre cancerele gastro-intestinale pot fi prevenite. Cum putem face asta? Cel mai important lucru pe care îl putem face este să aplicăm programe clinice de screening pe scară largă. De exemplu, pentru cancerul colorectal se recomandă testele de sânge anuale, dar şi o colonoscopie. De asemenea, există programe clinice şi pentru alte tipuri de cancere digestive, dar acestea diferă de la un tip de pacient la altul. Astfel, cancerele de pancreas pot apărea la persoanele care au în familie cazuri cu o astfel de afecţiune malignă. Există şi programe de screening pentru cancerele hepatice, destinate persoanelor infectate cu virusurile hepatice B şi C şi celor care au în familie afecţiuni maligne ale ficatului”, recomandă expertul ACIBADEM.

Respectarea programului de investigaţii regulate creşte şansele depistării oricărei boli maligne în stadiu incipient. Astfel, medicii pot aplica multe dintre terapiile moderne, cu şanse maxime de vindecare pe termen lung.

“La ora actuală, dispunem de modalităţi moderne de tratament pentru cancerele gastrice. Una dintre acestea este rezecţia terapeutică, metodă care se poate aplică fie prin intervenţie chirurgicală deschisă, fie prin endoscopie. În timpul operaţiei, trebuie să facem rezecţia completă a tumorii astfel încât să nu rămână ţesut malign. Am tratat cu succes mulţi pacienţi români şi tuturor le spunem că este important să ajungă la noi cât mai repede, în stadii incipiente de boală. De exemplu, la persoanele cu cancer în stadiul 1, rata de succes a terapiei este de peste 90 la sută”, concluzionează expertul turc.

De mare folos în prevenirea cancerelor sistemului digestiv sunt dieta bogată în legume şi fructe, reducerea consumului de grăsimi saturate şi carne procesată, de sare şi alcool. Renunţarea la fumat, alături de menţinerea greutăţii optime şi de sport sunt atuuri în plus în controlul riscului de cancer din sfera digestivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici