- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- HOUSTON, (25.08.2014, 17:45)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai detaliată hartă a satelitului Triton al lui Neptun, obţinută din fotografiile Voyager 2 - FOTO, VIDEO
Un cercetător a creat cea mai detaliată hartă globală în culori a lui Triton, cel mai mare dintre sateliţii planetei Neptun, folosind imagini obţinute în urmă cu 25 de ani de sonda spaţială americană Voyager 2, informează space.com
Urmărește
528 afișări
Cea mai detaliată hartă a satelitului Triton al lui Neptun, obţinută din fotografiile Voyager 2 (Imagine: Nasa)
Paul Schenk, de la Lunar and Planetary Institute din Houston, Statele Unite, a realizat harta după ce a restaurat fotografiile realizate de sonda spaţială Voyager 2 în timpul călătoriei sale prin regiunea unde se afla Neptun, pe 25 august 1989. Schenk a realizat şi un clip, cu durata de un minut, care prezintă întâlnirea dintre sonda spaţială şi Neptun, folosind aceleaşi fotografii. Vizita lui Voyager, în august 1989, a fost prima şi singura de până în prezent a sistemului planetar Neptun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Noua hartă, care are o rezoluţie de 600 de metri per pixel, ar putea creşte din nou interesul pentru enigmaticul satelit Triton.
"În ultimii 25 de ani, în urma atâtor descoperiri, cred că am cam început să uităm cât de straniu şi exotic este Triton!", a scris Schenk pe blogul personal.
"Structura actuală a suprafeţei sale ar putea avea o vârstă de numai 10 milioane de ani, ceea ce ne arată aproape sigur că există procese geologice active acolo. Regiunea «cantalup» (numită astfel pentru asemănarea cu coaja unui pepene galben, n.r.), despre care am spus în 1993 că îşi datorează caracteristicile diapirismului (proces de migraţiune lentă a unor roci din zonele profunde spre suprafaţă sub acţiunea presiunii din scoarţă, n.r.), este unică. Regiunea vulcanică, cu câmpiile sale line, presărate cu cratere, este de mărimea Texasului. Iar regiunea din emisfera sudică nu este încă înţeleasă pe deplin", a scris cercetătorul.
Schenk a realizat harta folosind filtre verzi, albastre şi portocalii. Culorile au fost accentuate pentru un contrast mai bun, dar imaginea obţinută este foarte aproape de ce ar vedea un astronaut care ar merge acolo, potrivit declaraţiilor unor oficiali ai NASA.
O coincidenţă interesantă face ca sonda spaţială New Horizons a NASA să treacă de orbita lui Neptun luni, 25 august, exact la 25 de ani de la momentul în care Voyager 2 a vizitat Neptun. New Horizons se îndreaptă către Pluto, unde va ajunge pe 14 iulie 2015, şi ar trebui să transmită primele imagini clare ale planetei pitici şi ale sateliţilor acesteia.
Mai mult, asemănările dintre Voyager 2 şi New Horizons nu se opresc aici, potrivit lui Schenk. Triton şi Pluto sunt asemănătoare, din anumite puncte de vedere. Ambele sunt doar puţin mai mici decât Luna şi au atmosfere rarefiată, în mare parte din azot, iar suprafaţa este acoperită de diferite tipuri de gheaţă: din monoxid de carbon, dioxid de carbon, metan şi azot. Cercetătorul spune că studierea lui Triton ar putea ajuta la o mai bună înţelegere a geologiei şi istoriei lui Pluto, având în vedere asemănarea dintre cele două.
Sonda spaţială Voyager 2 a fost lansată în august 1977, cu câteva săptămâni înaintea "surorii" sale, Voyager 1. Ambele au făcut un tur fără precedent al Sistemului solar, trimiţând înapoi pe Terra imagini ale sistemelor planetare ale lui Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.
Ambele sonde spaţiale îşi continuă şi în prezent călătoriile. Voyager 1 a intrat în spaţiul interstelar în august 2012, iar Voyager 2, care a urmat o altă rută prin Sistemul solar, va ieşi din sfera de influenţă a Soarelui, trecând şi ea in spaţiul interstelar, în curând.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe