Cea mai îndepărtată galaxie observată până acum. Vezi aici cum arată - VIDEO

Telescopul spaţial Hubble a detectat o nouă galaxie, aflată la o distanţă record de Terra şi care a existat în "copilăria" Universului, la 480 de milioane de ani după Big Bang, potrivit unui studiu ce a fost publicat miercuri în Statele Unite ale Americii.

Urmărește
554 afișări
Imaginea articolului Cea mai îndepărtată galaxie observată până acum. Vezi aici cum arată - VIDEO

Cea mai îndepărtată galaxie observată până acum (Imagine: NASA)

Lumina degajată de această galaxie, reperată în spectrul infraroşu de Hubble, a fost emisă în urmă cu 13,2 miliarde de ani. Galaxia a existat, deci, într-o perioadă în care Universul avea doar 4% din vârsta lui actuală, a declarat Rychard Bouwens, de la Universitatea California din Los Angeles. Aceasta este cea mai veche şi cea mai îndepărtată galaxie observată până în prezent.

Astronomii americani au vorbit cu multă prudenţă despre descoperirea lor: "Acest rezultat este aproape de limita posibilităţilor noastre, însă am petrecut multe luni pentru a efectua o serie de teste, care să confirme ipotezele noastre, iar acum suntem destul de siguri pe noi", a declarat profesorul Garth Illingworth, coautor al studiului.

"Ne apropiem foarte mult de epoca primelor galaxii, care s-au format la circa 200-300 de milioane de ani după Big Bang", se afirmă în comunicatul emis de Universitatea California.

Captate de telescoape, după ce au călătorit cu viteza luminii timp de peste 13 miliarde de ani, razele ultraviolete emise de primele generaţii de galaxii ne oferă multe informaţii utile despre "copilăria" Universului.

Odată cu expansiunea Universului, galaxiile se îndepărtează unele de celelalte, iar razele pe care le emit au lungimi de undă tot mai mari. Această "deplasare spre roşu", după cum o numesc cercetătorii, serveşte drept etalon pentru a măsura lungimea distanţei parcurse de lumină. Cu cât durează mai mult, cu atât deplasarea spre roşu este mai mare.

În urmă cu un an, presa de specialitate a anunţat că telescopul Hubble a descoperit galaxii ce aveau o deplasare spre roşu de 8, ceea ce înseamnă că ele s-au format la 650 de milioane de ani după Big Bang.

Astronomii francezi şi britanici au confirmat, în octombrie 2010, că una dintre ele, a cărei deplasare spre roşu era de 8,6, reprezenta în acel moment "obiectul cosmic cel mai îndepărtat din Univers care a fost observat vreodată".

Scrutând profunzimile cerului cu o cameră de mare precizie instalată la bordul telescopului Hubble, astronomii au pătruns şi mai adânc în trecut, potrivit acestui studiu publicat în revista britanică Nature.

Potrivit echipei de savanţi coordonată de Rychard Bouwens, lumina captată de Hubble ar avea o deplasare spre roşu de 10,3, ceea ce înseamnă că a fost emisă de o galaxie care exista deja la 480 de milioane de ani după naşterea Universului.

Astronomii au descoperit, totodată, schimbări importante în intervalul de timp 480 de milioane de ani - 650 de milioane de ani după Big Bang.

Pe parcursul acestor 170 de milioane de ani, numărul stelelor formate a crescut uimitor de mult. Este vorba de "o creştere surprinzătoare într-o perioadă atât de scurtă", a declarat Illingworth.

Pentru a descifra secretele unui trecut şi mai îndepărtat, astronomii consideră că vor fi nevoiţi să aştepte mai întâi lansarea, prevăzută pentru 2014, a telescopului spaţial James Webb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici