- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (27.01.2011, 13:16)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai îndepărtată galaxie observată până acum. Vezi aici cum arată - VIDEO
Telescopul spaţial Hubble a detectat o nouă galaxie, aflată la o distanţă record de Terra şi care a existat în "copilăria" Universului, la 480 de milioane de ani după Big Bang, potrivit unui studiu ce a fost publicat miercuri în Statele Unite ale Americii.
Urmărește
554 afișări
Cea mai îndepărtată galaxie observată până acum (Imagine: NASA)
Lumina degajată de această galaxie, reperată în spectrul infraroşu de Hubble, a fost emisă în urmă cu 13,2 miliarde de ani. Galaxia a existat, deci, într-o perioadă în care Universul avea doar 4% din vârsta lui actuală, a declarat Rychard Bouwens, de la Universitatea California din Los Angeles. Aceasta este cea mai veche şi cea mai îndepărtată galaxie observată până în prezent.
Astronomii americani au vorbit cu multă prudenţă despre descoperirea lor: "Acest rezultat este aproape de limita posibilităţilor noastre, însă am petrecut multe luni pentru a efectua o serie de teste, care să confirme ipotezele noastre, iar acum suntem destul de siguri pe noi", a declarat profesorul Garth Illingworth, coautor al studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Ne apropiem foarte mult de epoca primelor galaxii, care s-au format la circa 200-300 de milioane de ani după Big Bang", se afirmă în comunicatul emis de Universitatea California.
Captate de telescoape, după ce au călătorit cu viteza luminii timp de peste 13 miliarde de ani, razele ultraviolete emise de primele generaţii de galaxii ne oferă multe informaţii utile despre "copilăria" Universului.
Odată cu expansiunea Universului, galaxiile se îndepărtează unele de celelalte, iar razele pe care le emit au lungimi de undă tot mai mari. Această "deplasare spre roşu", după cum o numesc cercetătorii, serveşte drept etalon pentru a măsura lungimea distanţei parcurse de lumină. Cu cât durează mai mult, cu atât deplasarea spre roşu este mai mare.
În urmă cu un an, presa de specialitate a anunţat că telescopul Hubble a descoperit galaxii ce aveau o deplasare spre roşu de 8, ceea ce înseamnă că ele s-au format la 650 de milioane de ani după Big Bang.
Astronomii francezi şi britanici au confirmat, în octombrie 2010, că una dintre ele, a cărei deplasare spre roşu era de 8,6, reprezenta în acel moment "obiectul cosmic cel mai îndepărtat din Univers care a fost observat vreodată".
Scrutând profunzimile cerului cu o cameră de mare precizie instalată la bordul telescopului Hubble, astronomii au pătruns şi mai adânc în trecut, potrivit acestui studiu publicat în revista britanică Nature.
Potrivit echipei de savanţi coordonată de Rychard Bouwens, lumina captată de Hubble ar avea o deplasare spre roşu de 10,3, ceea ce înseamnă că a fost emisă de o galaxie care exista deja la 480 de milioane de ani după naşterea Universului.
Astronomii au descoperit, totodată, schimbări importante în intervalul de timp 480 de milioane de ani - 650 de milioane de ani după Big Bang.
Pe parcursul acestor 170 de milioane de ani, numărul stelelor formate a crescut uimitor de mult. Este vorba de "o creştere surprinzătoare într-o perioadă atât de scurtă", a declarat Illingworth.
Pentru a descifra secretele unui trecut şi mai îndepărtat, astronomii consideră că vor fi nevoiţi să aştepte mai întâi lansarea, prevăzută pentru 2014, a telescopului spaţial James Webb.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 04:15
Cluj. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cum au votat clujenii
-
astăzi, 03:58
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 44.000. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi