Cea mai îndepărtată stea din Univers, fotografiată de astronomi

Cea mai îndepărtată stea din Univers, aflată la o distanţă de 13 miliarde ani-lumină de Terra, a fost fotografiată de astronomii americani, care monitorizau misterioasa urmă lăsată în spaţiul cosmic de o radiaţie energetică, denumită "explozie de raze gama".

Urmărește
2260 afișări
Imaginea articolului Cea mai îndepărtată stea din Univers, fotografiată de astronomi

Cea mai îndepărtată stea din Univers, fotografiată de astronomi

Observatorul astronomic Gemini din Hawaii a realizat această fotografie la începutul lunii aprilie, după ce un satelit a detectat în premieră urmele acestei explozii.

"Observaţiile noastre făcute pe baza datelor transmise de Gemini sugerau faptul că era vorba de o explozie petrecută la o distanţă neobişnuit de mare, iar aceste imagini atestă existenţa unei explozii la fel de bine ca şi ţeava fumegândă a unui pistol după explozie", a declarat Edo Berger de la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics.

Distorsiunile semnalelor luminoase emise de acest obiect cosmic i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să stabilească că distanţa care îl separă de Terra este de 13 miliarde de ani-lumină.

"La această distanţă, el reprezintă cu siguranţă cel mai îndepărtat obiect cosmic văzut vreodată de oameni", a declarat Edo Berger.

Exploziile de raze gama sunt explozii luminoase care apar de cele mai multe ori atunci când o stea de dimensiuni mari rămâne fără combustibil intern şi începe să se transforme fie într-o gaură neagră, fie într-o stea neutronică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici