Cea mai mare explozie solară din ultimii cinci ani - VIDEO

Cea mai mare explozie solară din ultimii cinci ani a avut loc ieri, fenomenul lansând în spaţiu un nor de zece miliarde de tone cu viteza de peste opt milioane de kilometri pe oră.

Urmărește
3138 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare explozie solară din ultimii cinci ani - VIDEO

Cea mai mare explozie solară din ultimii cinci ani

Oamenii de ştiinţă au spus că explozia a avut loc pe partea Soarelui care nu este îndreptată spre Pământ, aşa că aceasta nu va avea un impact asupra sateliţilor şi a sistemelor de comunicaţii, scrie dailymail.co.uk.

Joe Kunches de la Space Weather Prediction Center din Colorado a declarat că în urma exploziei singurele efecte au fost mici întreruperi ale emisiilor radio în Asia.

"Am avut noroc pentru că locul erupţiei nu a fost pe partea Soarelui îndreptată spre Pământ, aşa că prpbabil nu vom simţi efecte secundare", a declarat expertul.

Imaginea a fost surprinsă de Observatorul Solar al NASA. Cercetătorii estimează că în următorii trei-cinci ani vor avea loc numeroase astfel de explozii. Ultima dată când a avut loc o explozie atât de puternică a fost în decembrie 2006.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că exploziile solare ar putea avea efecte devastatoare pentru tehnologia umană peste aproximativ doi ani, când vor atinge punctul maxim.

Kathryn Sullivan, secretar la Administraţia Oceanică şi Atmosferică a SUA, a declarat că furtunile reprezintă o ameninţare în creştere pentru comunicările prin satelit, sistemele de navigaţie şi echipamentele de transmisie electrică. Furtunile solare eliberează particule care pot dezactiva temporar sau chiar distruge circuitele computerelor.

O furtună solară puternică ar putea cauza economiei americane pagube de 20 de ori mai mari decât cele produse de uraganul Katrina în 2005, a avertizat Academia americană de ştiinţe, într-un raport publicat în 2008. Costul acestor pagube ar putea ajunge la două trilioane de dolari în primul an după o astfel de catastrofă.

Acest raport a relevat în premieră vulnerabilitatea unor sectoare cheie: reţelele electrice, sistemul de localizare GPS, transporturile aeriene, tranzacţiile financiare şi comunicaţiile prin radio.

Pe 13 martie 1989, o furtună magnetică provocată de un flux de particule solare încărcate cu sarcină electrică au provocat o pană a reţelei Hydro-Québec, privând de electricitate peste 6 milioane de canadieni vreme de nouă ore.

În 2003, o furtună magnetică a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privând de electricitate o mare parte din populaţia acestei ţări. Şi America de Nord a fost afectată serios de acea furtună.

În 1921, o furtună magnetică a generat o serie de curenţi la sol, de 10 ori mai puternici decât cei înregistraţi în 1989 în Québec.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici