Cea mai mare LUNĂ PLINĂ din 2012: Cum s-a văzut răsăritul satelitului natural al Pământului - GALERIE FOTO

Un răsărit de lună ce ar putea fi confundat uşor cu apusul soarelui ar fi greu de pierdut. Remarcabil este faptul că faza plină se produce la mai puţin de două minute după ce satelitul ajunge la perigeu, cel mai apropiat punct de Pământ de pe orbită, ceea ce înseamnă că se va vedea pe cer cea mai mare lună plină din anul 2012.

Urmărește
6103 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare LUNĂ PLINĂ din 2012: Cum s-a văzut răsăritul satelitului natural al Pământului - GALERIE FOTO

Luna plină luna aprilie, Fort Collins, Statele Unite (Imagine: apod.nasa.gov)

Luna plină la perigeu s-a văzut cu aproximativ 14% mai mare şi 30% mai luminoasă decât o lună plină la apogeu, punctul cel mai îndepărtat de pe orbită.

Prin comparaţie însă, imaginea lunii din seara de 5 mai este doar cu 1% mai mare şi aproape la fel de luminoasă ca şi cea din imaginea de mai jos, surprinsă în luna aprilie, în Fort Collins, Statele Unite, potrivit site-ului apod.nasa.gov.

Următoarea lună plină aproape de perigeu va putea fi observată abia anul viitor, pe 23 iunie.

Potrivit Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu" din Bucureşti, duminică dimineaţă (6.30, ora României) luna este în punctul cel mai apropiat de Pământ.

Superluna deasupra Bucureştiului

Apropieri între Lună şi Pământ se înregistrează la fiecare 27,5 zile, însă aceasta din luna mai coincide cu faza de lună plină, care se produce la rândul ei la fiecare 29,5 zile. Această apropiere care coincide cu faza de lună plină, ce se produce o dată pe an, face ca acest corp ceresc să aibă un aspect uşor mărit şi mai strălucitor.

Superluna deasupra templului lui Poseidon, Grecia

Superluna deasupra Californiei

 

Superluna deasupra Chevy Chase, Maryland

Superluna în Palm Springs, California

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici