- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.02.2009, 12:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai puternică explozie din univers, detectată de astronomi
O explozie de raze gamma de o intensitate fără precedent a fost înregistrată în septembrie 2008 de noul telescop spaţial american Fermi, potrivit unui articol publicat în revista Science.
Urmărește
324 afișări
Cea mai puternică explozie din univers, detectată de astronomi
Deflagraţia, apărută în constelaţia Carene, a fost echivalentă cu explozia simultană a 9.000 de supernove, şi a emis de cinci ori mai multă energie decât Soarele, în mai puţin de 60 de secunde, sub forma razelor X şi gamma.
O supernovă marchează moartea unei stele, care explodează după ce şi-a epuizat resursele nucleare interne.
În acest jet de raze gama, de o intensitate nemaivăzută, botezat GRB 080916C, materia a fost propulsată în spaţiu cu viteza luminii. Razele de intensitate extremă, provenind de la sursă, au transportat energie de 30 de miliarde de ori mai intensă decât lumina vizibilă, au precizat astrofizicienii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Imaginea acestei gigantice explozii a fost captată de antena telescopului Fermi în primele 100 de secunde de după apariţia lor, pe 16 septembrie 2008, la puţin timp după ora 24.00 GMT.
Explozia s-a produs la o distanţă de aproximativ 12,2 miliarde de ani-lumină de Pământ, ceea ce face ca intensitatea ei să fie şi mai surprinzătoare.
Pe 17 septembrie 2008, la 31,7 ore de la explozie, telescopul observatorului european austral Silla din Chile a observat deflagraţia în faza ei prelungită sau remanentă.
Cercetătorii consideră că naşterea universului, celebrul "Big Bang", a avut loc în urmă cu 13,7 miliarde de ani-lumină. Un an-lumină reprezintă distanţa parcursă de lumină într-un an, aproximativ 9.460 miliarde de kilometri.
Cea mai îndepărtată explozie a razelor gamma înregistrată anterior a avut loc la o distanţă de 12,6 miliarde de ani-lumină, potrivit datelor transmise, în 2005, de sonda spaţială americană Swift şi de câteva telescoape terestre.
Potrivit cercetătorilor, explozia ar fi putut avea loc în apropierea unei găuri negre, care distorsionează relaţia spaţiu-timp.
Acest studiu a fost coordonat de Jochen Greiner, de la Institutul Max Planck din Germania. Mai multe echipe de specialişti francezi au participat la analiza şi interpretarea datelor.
Citeşte şi:
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe