Cea mai puternică explozie din univers, detectată de astronomi

O explozie de raze gamma de o intensitate fără precedent a fost înregistrată în septembrie 2008 de noul telescop spaţial american Fermi, potrivit unui articol publicat în revista Science.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Cea mai puternică explozie din univers, detectată de astronomi

Cea mai puternică explozie din univers, detectată de astronomi

Deflagraţia, apărută în constelaţia Carene, a fost echivalentă cu explozia simultană a 9.000 de supernove, şi a emis de cinci ori mai multă energie decât Soarele, în mai puţin de 60 de secunde, sub forma razelor X şi gamma.

O supernovă marchează moartea unei stele, care explodează după ce şi-a epuizat resursele nucleare interne.

În acest jet de raze gama, de o intensitate nemaivăzută, botezat GRB 080916C, materia a fost propulsată în spaţiu cu viteza luminii. Razele de intensitate extremă, provenind de la sursă, au transportat energie de 30 de miliarde de ori mai intensă decât lumina vizibilă, au precizat astrofizicienii.

Imaginea acestei gigantice explozii a fost captată de antena telescopului Fermi în primele 100 de secunde de după apariţia lor, pe 16 septembrie 2008, la puţin timp după ora 24.00 GMT.

Explozia s-a produs la o distanţă de aproximativ 12,2 miliarde de ani-lumină de Pământ, ceea ce face ca intensitatea ei să fie şi mai surprinzătoare.

Pe 17 septembrie 2008, la 31,7 ore de la explozie, telescopul observatorului european austral Silla din Chile a observat deflagraţia în faza ei prelungită sau remanentă.

Cercetătorii consideră că naşterea universului, celebrul "Big Bang", a avut loc în urmă cu 13,7 miliarde de ani-lumină. Un an-lumină reprezintă distanţa parcursă de lumină într-un an, aproximativ 9.460 miliarde de kilometri.

Cea mai îndepărtată explozie a razelor gamma înregistrată anterior a avut loc la o distanţă de 12,6 miliarde de ani-lumină, potrivit datelor transmise, în 2005, de sonda spaţială americană Swift şi de câteva telescoape terestre.

Potrivit cercetătorilor, explozia ar fi putut avea loc în apropierea unei găuri negre, care distorsionează relaţia spaţiu-timp.

Acest studiu a fost coordonat de Jochen Greiner, de la Institutul Max Planck din Germania. Mai multe echipe de specialişti francezi au participat la analiza şi interpretarea datelor.

Citeşte şi:

Formarea galaxiilor - un proces extrem de simplu

Grup uriaş de galaxii, descoperit de cercetătorii europeni

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici