- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (25.08.2009, 17:12)
Cei care fac mai multe lucruri în acelaşi timp au cea mai slabă capacitate de concentrare
Oamenii care fac mai multe lucruri în acelaşi timp - vorbesc la telefon, navighează pe internet şi se uită la televizor - sunt cel mai puţin capabili să recepteze simultan informaţii din mai multe surse media, potrivit unui studiu realizat de Stanford University (SUA).
Urmărește
2371 afișări
Cei care fac mai multe lucruri în acelaşi timp au cea mai slabă capacitate de concentrare (Imagine: Mediafax Foto)
La studiu au participat 262 de studenţi, care au oferit informaţii privind folosirea diverselor platforme media disponibile - frecvenţa utilizării internetului, a televizorului -, dar şi despre timpul folosit pentru lectură, ascultarea muzicii, trimiterea unor mesaje pe telefonul mobil. Ei au indicat, de asemenea, cât de des făceau mai multe dintre aceste lucruri în acelaşi timp.
Astfel, ei au fost împărţiţi în două grupuri - cei care practicau frecvent mai multe astfel de activităţi simultan şi cei mai puţin înclinaţi să facă acest lucru.
Studenţii au fost supuşi apoi unor teste de evaluare a atenţiei şi memoriei, primul grup obţinând cele mai slabe rezultate, în special atunci când li se cerea să îşi mute atenţia de la o sarcină la alta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu a venit în Parlament cu facturile pentru zborurile private la Nisa cu o aeronavă Nordis
-
Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis, respinsă de Birourile Parlamentare Reunite
-
Trump avertizează Iranul cu privire la o „anihilare totală” în cazul unei tentative de asasinat
Studiul a pornit de la ipoteza că persoanele care tind să îşi îndrepte atenţia către mai multe lucruri în acelaşi timp au o abilitate înnăscută ce le permite să îndeplinească simultan mai multe sarcini, însă rezultatele publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences au demonstrat contrariul.
Cercetarea întreprinsă sugerează că multitudinea de dispozitive care fac posibilă conectarea omului la mai multe surse de informaţie în acelaşi timp nu este neapărat un lucru bun.
Studiul a demonstrat că persoanele care efectuează frecvent simultan mai multe sarcini nu au neapărat abilitatea de a face acest lucru, deşi nu au putut fi determinate cauzele acestui fenomen. Faptul că se expun la informaţii din prea multe surse ar putea avea drept consecinţă o putere de concentrare mai mică decât cei care nu au acest obicei sau, poate, în mod ironic, cei care sunt cel mai puţin capabili să se concentreze pe mai multe sarcini simultan sunt cei mai înclinaţi să facă acest lucru.
Este posibil şi ca aceste persoane să fie orientate spre explorare - să le placă să adune multe informaţii, chiar cu preţul sacrificării sarcinii pe care o au de îndeplinit.
Oricare ar fi cauzele fenomenului constatat de echipa de cercetători de la Stanford University, concluzia pare să fie că acest obicei ar trebui abandonat, a spus Clifford Nass, unul dintre cei care au lucrat la studiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Localitatea din România în care o casă se vinde cu doar 3.800€. Condiția bizară pe care trebuie să o îndeplinești
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe