- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BISTRIŢA, (16.10.2008, 15:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai mare număr de capre negre din ultimii ani în Munţii Rodnei
Peste 70 de voluntari care au făcut un recensământ al caprelor negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei au observat pe creste 140 de exemplare, fiind cel mai mare număr din ultimii patru ani, de când se face evaluarea periodică a acestei specii.
Urmărește
637 afișări
Cel mai mare număr de capre negre din ultimii ani în Munţii Rodnei
La evaluarea din primăvară, au fost observate 117 capre negre, de patru ori mai multe comparativ cu prima numărătoare, de acum patru ani.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, a declarat, joi, că cei 71 de voluntari au putut să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de vizibilitate foarte bună.
"Este un record numărul de 140. Noi am spus însă că toamna ele pot fi văzute mai bine. Comparativ cu primăvara, când am observat 117, acum iată că sunt mai multe, ceea ce e foarte bine. Ziua de miercuri, când am făcut evaluarea, a fost foarte frumoasă şi senină, ceea ce ne-a ajutat extrem de mult la vizibilitate", a declarat Jauca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Potrivit sursei citate, cele mai multe capre negre, respectiv 78, au fost văzute pe versantul sudic al lanţului Rodnei, în timp ce pe partea de nord au fost observate 62 de exemplare.
Cu ocazia evaluării caprelor negre, participanţii la acţiunea de monitorizare au mai observat unsprezece cerbi, cinci urşi, nouă cocoşi de munte şi nouă cocoşi de mesteacăn, o vulpe, 15 ciute, un râs şi o acvilă.
Voluntarii s-au împărţit în echipe şi a străbătut fiecare cel puţin zece kilometri pe jos, având cu ei binocluri, aparate foto şi video şi chiar GPS.
Caprele negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt numărate de două ori pe an, o dată primăvara şi o dată toamna, întrucât animalele sunt ocrotite prin lege, iar autorităţile vor să deţină informaţii clare în legătură cu starea lor de sănătate, dar şi dacă sunt sau nu vânate de braconieri.
Prima numărătoare a caprelor negre s-a făcut în primăvara anului 2004. Atunci au fost văzute 36 pentru ca toamna să fie observate 61 de capre. În anul următor, primăvara au fost văzute 43 de capre negre, toamna 77, iar în 2006 au fost numărate 64 în primăvară şi 109 în toamnă. Anul trecut, primăvara au fost observate 67, iar toamna 77 de exemplare.
Potrivit specialiştilor, doar 57 la sută din efectivele văzute toamna apar la monitorizarea de primăvară.
Ultima populare cu capre negre a Parcului Naţional Munţii Rodnei s-a făcut în 2005, când au fost aduse opt capre, câte patru din Munţii Bucegi, respectiv Munţii Retezat. Două din caprele aduse din Bucegi au murit însă, cel mai probabil din cauza stresului la care au fost supuse, întreaga procedură de prindere şi transport durând peste 25 de ore.
Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost înfiinţat în anul 1972, când zona a fost populată cu peste 700 de exemplare de capră neagră. Costurile repopulării au fost imense, fiecare exemplar necesitând 60.000 lei, resurse echivalente, în vremea aceea, cu preţul unui autovehicul Dacia sau cu venitul mediu pentru o persoană pe circa 30 de luni.
Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 350 exemplare. Vânătoarea de capre negre este acum interzisă prin lege.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe