- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SANTIAGO DE CHILE, (18.06.2014, 19:59)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai mare radiotelescop din lume, ALMA, a fost finalizat, prin amplasarea celei de-a 66-a antene
Cel mai mare radiotelescop din lume, ALMA, construit la altitudinea de 5.000 de metri în deşertul Atacama din Chile, a fost finalizat, prin amplasarea celei de-a 66-a antene, şi a primit deja un număr record de cereri de monitorizare a bolţii cereşti din partea astronomilor din lumea întreagă.
Urmărește
465 afișări
Cel mai mare radiotelescop din lume, ALMA, a fost finalizat, prin amplasarea celei de-a 66-a antene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Noua antenă, cu un diametru de 12 metri, este cea din urmă care a fost amplasată în acest complex de radiotelescoape, considerat cel mai puternic de pe planetă, informează AFP. Din cele 66 de antene, 25 sunt europene, 25 sunt americane, iar 16 sunt japoneze.
ALMA permite captarea undelor milimetrice şi submilimetrice emise de către corpurile celeste, invizibile cu ochiul uman.
Pus în funcţiune pe etape, radiotelescopul urmează să devină complet operaţional în octombrie 2015, a precizat directorul său, Pierre Cox.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Pentru a doua fază operaţională a sa, care va debuta în luna iulie, ALMA a primit deja 1.380 de cereri de observare din partea astronomilor din lumea întreagă. "Acest număr este cel mai mare primit vreodată de vreun observator astronomic", a declarat Pierre Cox, marţi, într-o conferinţă de presă.
Selecţionate în funcţie de obiectivul lor ştiinţific şi repartizate pe ţări, "doar una din cinci cereri au fost acceptate", a adăugat el.
Acest instrument este atât de puternic, încât va fi capabil să observe primele şi cele mai îndepărtate galaxii din Univers, situate la 10.000 milioane de ani-lumină, în prezent necunoscute.
ALMA permite, totodată, cercetătorilor să "vadă" dincolo de norii de praf cosmic ce blochează vederea telescoapelor optice şi să studieze astfel procesul de formare a planetelor.
ALMA, care a fost construit pe parcursul a 10 ani, reprezintă primul proiect astronomic cu adevărat mondial, cu un buget de circa un miliard de euro, asigurat de Uniunea Europeană - prin intermediul Observatorului european austral (ESO) -, Statele Unite şi Japonia.
Imaginile transmise de ALMA sunt analizate de Correlator, unul dintre cele mai puternice computere din lume, conceput special pentru acest proiect ştiinţific şi care poate să efectueze până la 17 catralioane de operaţiuni pe secundă.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă