- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- HAGA, (13.06.2010, 14:37)
Cel mai mare radiotelescop din lume, inaugurat în Olanda
Cel mai mare radiotelescop din lume, LOFAR, a fost inaugurat sâmbătă în apropiere de Assen, în provincia Drenthe (nord-estul Olandei), a anunţat Institutul de radioastronomie olandez (ASTRON).
Urmărește
114 afișări
Cel mai mare radiotelescop din lume, inaugurat în Olanda (Imagine: www.wikipedia.org)
"Cel mai mare radiotelescop din lume a fost inaugurat astăzi (sâmbătă, n.r.)", a declarat pentru AFP Femke Boekhorst, purtător de cuvânt al Institutului olandez de radioastronomie, explicând că radiotelescopul LOFAR permite captarea semnalelor a căror frecvenţă este mai joasă decât cea a luminii vizibile.
"Este foarte sensibil şi permite captarea semnalelor slabe emise de corpurile din univers foarte îndepărtate", a adăugat Boekhorst. "Observaţiile care vor fi făcute cu ajutorul acestuia vor oferi mai multe informaţii despre începuturile universului, până la momentul imediat înainte de Big Bang", a mai spus aceasta.
Spre deosebire de radiotelescoapele tradiţionale, LOFAR (LOw Frequency ARray: reţea de frecvenţe joase) nu are antenă parabolică, dar are 25.000 de antene cu înălţimi variind de la 50 de centimetri la doi metri, răspândite în Olanda, Germania, Suedia, Franţa şi Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
"Dacă combinăm toate antenele, avem un telescop uriaş al cărui diametru ajunge la mii de kilometri" a spus Boekhorst.
"Radiotelescoapele care au o antenă parabolică trebuie să fie orientate spre un punct precis în spaţiu, în timp ce acesta permite captarea unei părţi din spaţiu mult mai mare", a mai spus Femke Boekhorst.
Datele înregistrate vor fi centralizate de un "super-computer" situat în Groningue (nord-estul Olandei) şi transmise ASTRON pentru a putea fi analizate, potrivit aceleiaşi surse.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe