Cel mai mic motor electric din lume este realizat dintr-o singură moleculă

Cel mai mic motor electric din lume, realizat dintr-o singură moleculă, a fost creat de cercetătorii de la Tufts University, din statul american Massachusetts.

Urmărește
1325 afișări
Imaginea articolului Cel mai mic motor electric din lume este realizat dintr-o singură moleculă

Cel mai mic motor electric din lume este realizat dintr-o singură moleculă

Motorul, creat dintr-o singură moleculă, are o mărime care echivalează cu a miliarda parte dintr-un metru, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Nature Nanotechnology, informează bbc.co.uk.

Minusculul motor poate avea aplicaţii diverse, atât în nanotehnologie, cât şi în medicină.

Minusculele rotoare formate din molecule unice au mai fost prezentate de cercetători în trecut, însă motorul realizat de savanţii de la Tufts University este primul de acest tip care poate fi acţionat cu ajutorul curentului electric.

"Oamenii au descoperit deja în trecut că pot să facă motoare acţionate de lumină sau de reacţii chimice, însă problema consta în faptul că în acest fel miliarde de astfel de motoare sunt acţionate în acelaşi timp", a spus Charles Sykes, profesor de chimie la Tufts University, coordonatorul echipei care a pus la punct această invenţie.

"Ceea ce este interesant la motorul nostru electric este faptul că poţi să te minunezi şi să urmăreşti mişcarea unui singur motor şi să vezi cum se comportă el în timp real", a adăugat savantul american.

Molecula de metilsulfat de butil a fost plasată pe o suprafaţă curată de cupru, unde unicul ei atom de sulf a acţionat ca un pivot.

Savanţii americani au folosit un tip special de microscop electronic pentru a induce o sarcină electrică în motor şi pentru a fotografia molecula pe măsură ce aceasta se învârtea.

Molecula se învârtea în ambele direcţii, cu o viteză de 120 de rotaţii / secundă.

Prin mici modificări aduse acestei molecule, oamenii de ştiinţă ar putea să o folosească în viitor pentru a genera o anumită radiaţie cu microunde sau pentru a cupla aceste molecule pentru a crea sisteme nanoelectromecanice.

Astfel de dispozitive ar putea fi folosite în medicină, pentru a transporta în mod controlat un anumit medicament către o anumită zonă din organism.

Până atunci, Charles Sykes şi echipa lui de cercetători au contactat deja Guinness Book of World Records pentru ca invenţia lor să fie oficial recunoscută drept cel mai mic motor electric din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici