- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.09.2011, 16:16)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai mic motor electric din lume este realizat dintr-o singură moleculă
Cel mai mic motor electric din lume, realizat dintr-o singură moleculă, a fost creat de cercetătorii de la Tufts University, din statul american Massachusetts.
Urmărește
1323 afișări
Cel mai mic motor electric din lume este realizat dintr-o singură moleculă
Motorul, creat dintr-o singură moleculă, are o mărime care echivalează cu a miliarda parte dintr-un metru, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Nature Nanotechnology, informează bbc.co.uk.
Minusculul motor poate avea aplicaţii diverse, atât în nanotehnologie, cât şi în medicină.
Minusculele rotoare formate din molecule unice au mai fost prezentate de cercetători în trecut, însă motorul realizat de savanţii de la Tufts University este primul de acest tip care poate fi acţionat cu ajutorul curentului electric.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Oamenii au descoperit deja în trecut că pot să facă motoare acţionate de lumină sau de reacţii chimice, însă problema consta în faptul că în acest fel miliarde de astfel de motoare sunt acţionate în acelaşi timp", a spus Charles Sykes, profesor de chimie la Tufts University, coordonatorul echipei care a pus la punct această invenţie.
"Ceea ce este interesant la motorul nostru electric este faptul că poţi să te minunezi şi să urmăreşti mişcarea unui singur motor şi să vezi cum se comportă el în timp real", a adăugat savantul american.
Molecula de metilsulfat de butil a fost plasată pe o suprafaţă curată de cupru, unde unicul ei atom de sulf a acţionat ca un pivot.
Savanţii americani au folosit un tip special de microscop electronic pentru a induce o sarcină electrică în motor şi pentru a fotografia molecula pe măsură ce aceasta se învârtea.
Molecula se învârtea în ambele direcţii, cu o viteză de 120 de rotaţii / secundă.
Prin mici modificări aduse acestei molecule, oamenii de ştiinţă ar putea să o folosească în viitor pentru a genera o anumită radiaţie cu microunde sau pentru a cupla aceste molecule pentru a crea sisteme nanoelectromecanice.
Astfel de dispozitive ar putea fi folosite în medicină, pentru a transporta în mod controlat un anumit medicament către o anumită zonă din organism.
Până atunci, Charles Sykes şi echipa lui de cercetători au contactat deja Guinness Book of World Records pentru ca invenţia lor să fie oficial recunoscută drept cel mai mic motor electric din lume.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe