Cel mai vechi oraş descoperit în Siria

Arheologi din Statele Unite şi Siria au reuşit să dezvăluie rămăşiţele celui mai vechi oraş cunoscut până acum, numit Tell Zeidan, care datează din perioada 5.500-4.000 î.Hr., aflat în nordul Siriei, pe cursul superior al râului Eufrat, la confluenţa cu râul Balikh, informează New York Times.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Cel mai vechi oraş descoperit în Siria

Cel mai vechi oraş descoperit în Siria

Arheologii de la Institutul Oriental al Universităţii din Chicago, împreună cu colegii sirieni, spun că site-ul dezvăluie foarte multe despre viaţa din perioada Ubaid, 5.500-4.100 î.Hr., despre care se cunosc foarte puţine lucruri şi care a precedat prima civilizaţie urbană din Mesopotamia.

În aceste secole, foarte puţin studiate, s-au răspândit irigaţiile în agricultură, comerţul pe distanţe mari, au început să apară liderii, iar comunităţile s-au împărţit treptat în clase sociale.

Arheologii au dezvelit până acum rămăşiţele unor case cu etaj şi vetre, fragmente de ziduri din cărămizi de lut, ceramică pictată de Ubaid şi secţiuni de ziduri înalte, probabil o parte a fortificaţiilor sau clădiri monumentale publice. Potrivit datării cu carbon, ceramica şi zidurile au o vechime de aproximativ 7000 de ani.

Una dintre descoperirile cele mai importante este un sigiliu în formă de cerb, utilizat probabil pentru a identifica bunurile din proprietate. Sigiliul este neobişnuit de mare, sculptat dintr-o piatră roşie care nu se găseşte în zonă. Arheologii au constatat că sigliul este similar cu altul găsit la câteva sute de kilometri în est, la Gawra Tepe, în apropiere de Mosul.

Potrivit dr. Gil Stein, director al Institutului din Chicago şi şeful expediţiei, existenţa acestor sigilii elaborate, cu motive aproape identice, găsite în site-uri foarte îndepărtate "sugerează că, în această perioadă, elitele de rang înalt îşi asumau poziţii de conducere într-o regiune vastă, iar toţi aceşti lideri împărţeau un set comun de simboluri şi poate chiar o ideologie comună de statut social superior".

Alte obiecte atestă trecerea de la aşezările de tip "sat" la aşezările fotificate de tip proto-urban, cu meşteşuguri specializate, dependente de comerţ, în care locuitorii puteau dobândii bunuri de lux. O astfel de tranziţie, categoric a presupus existenţa unor structuri administrative, care a produs o clasă de bogaţi.

În partea industrială a site-ului, arheologii au descoperit opt cuptoare mari pentru ceramică. De asemenea, au fost descoperite obiecte confecţionate din obsidian de cea mai bună calitate.

A mai fost descoperită o adevărată topitorie de cupru, fiind cea mai avansată tehnologie a mileniului V î.Hr. Aducerea minereului de la mari depărtări probabil că nu a fost o sarcină uşoară înainte de domesticirea animalelor de povară şi descoperirea roţii.

Vestigiile de la Zeidan sugerează faptul că civilizaţiile ulterioare Mesopotamiene ar fi putut evolua din populaţia autohtonă, contrazicând ipotezele cunoscute până acum, care spuneau că precursorii civilizaţiei sumeriene ar fi venit de undeva din Asia Centrală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici