- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (08.01.2013, 14:16)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel puţin 17 miliarde de planete de mărimea Terrei se află în Calea Lactee
Galaxia noastră, Calea Lactee, conţine cel puţin 17 miliarde de planete cu mărimi apropiate de cea a Terrei, potrivit unei noi estimări, publicată luni în Statele Unite, ai cărei autori consideră că descoperirea unei planete-surori a Terrei este foarte probabilă.
Urmărește
538 afișări
Cel puţin 17 miliarde de planete de mărimea Terrei se află în Calea Lactee (Imagine: NASA)
Această estimare rezultă dintr-o nouă analiză a datelor culese de telescopul spaţial american Kepler, lansat în 2009 pentru a căuta un tip precis de planete în afara sistemului nostru solar, denumite "exoplanete".
Nu înseamnă neapărat că acele exoplanete sunt potenţial locuibile, însă probabilitatea de a găsi planete asemănătoare cu Terra a crescut considerabil.
Pentru a fi locuibilă, o planetă trebuie să se afle o anumită distanţă de steaua ei, într-o zonă care permite ca temperaturile de la suprafaţa ei să nu fie nici prea ridicate nici prea scăzute, pentru ca apa să poată să existe în stare lichidă şi unde viaţa să fie astfel posibilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Cel puţin o şesime dintre stelele din Calea Lactee au pe orbitele lor o planetă de mărimea Terrei, a declarat François Fressin, de la Centrul de Astrofizică al Universităţii Harvard, principalul autor al acestui studiu, care consideră că galaxia noastră conţine aproximativ o sută de miliarde de stele.
François Fressin a prezentat aceste rezultate la conferinţa anuală organizată de Societatea de Astronomie Americană în această săptămână, la Long Beach, în California.
Telescopul Kepler detectează o exoplanetă atunci când aceasta trece prin faţa stelei sale şi cauzează astfel o scădere a luminozităţii acesteia.
Kepler identifică exoplanetele potenţiale măsurând în permanenţă schimbările de luminozitate a peste 150.000 de stele situate în constelaţiile Lebedei şi Lirei.
În timpul primelor 16 luni de monitorizare, Kepler a identificat 2.400 de exoplanete potenţiale.
Oamenii de ştiinţă au încercat să determine câte dintre aceste semnale corespund cu adevărat prezenţei unei exoplanete şi câte planete de acest tip au fost ignorate de monitorizarea făcută de Kepler.
Cu ajutorul unui computer care a simulat observaţiile făcute de telescopul Kepler, François Fressin şi colegii lui au putut să îşi perfecţioneze analizele pentru a elimina semnalele false şi pentru a le amplifica pe acelea care erau foarte slabe, dorind să alcătuiască astfel un catalog al exoplanetelor.
Potrivit acestor astrofizicieni, aproape toate stelele din Calea Lactee asemănătoare Soarelui nostru au cel puţin o planetă care orbitează în jurul lor.
Savanţii au regrupat diferitele exoplanete în cinci categorii de dimensiuni şi au stabilit astfel că 17% dintre ele au o mărime cuprinsă între 0,8 şi 1,25 ori faţă de masa Terrei şi orbite de 85 de zile sau mai puţin în jurul stelelor lor.
Aproximativ un sfert dintre stele au în jurul lor planete denumite "super-Terra", cu dimensiuni cuprinse între 1,25 şi 2 ori faţă de masa Terrei.
Există şi un procent echivalent de planete denumite "mini-Neptun", cu mărimi cuprinse între de două ori şi până la patru ori faţă de masa Terrei.
Alte planete mai mari, denumite "maxi-Neptun", de patru până la şase ori mai mari decât Terra, sunt mult mai puţin frecvente, întrucât doar 3% dintre stelele din galaxia noastră au în jurul lor astfel de planete uriaşe.
Doar 5% dintre stelele din Calea Lactee au în jurul lor planete gazoase, cu mărimi cuprinse între de şase ori masa Terrei şi de 22 ori masa Terrei.
În plus, savanţii participanţi la misiunea Kepler au anunţat, luni, că acest telescop a descoperit 461 exoplanete potenţiale noi.
Astfel, de la publicarea ultimului bilanţ al descoperirilor făcute de Kepler, în februarie 2012, numărul exoplanetelor potenţiale a crescut cu 20%, ajungând în prezent la 2.740, aflate pe orbitele a 2.036 de stele.
Până în prezent, cercetătorii participanţi la misiunea Kepler au confirmat existenţa a 105 exoplanete din cele 2.740 candidate descoperite, însă deocamdată niciuna asemănătoare cu Terra.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:50
-
astăzi, 08:41