- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.06.2016, 09:00)
- Marina Manastîrlî
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai noi 4 elemente din tabelul periodic au fost denumite
La începutul acestui an, a fost anunţat că patru elemente noi au obţinut un loc permanent în tabelul periodic, cu numerele 113, 115, 117, 118.
Urmărește
6604 afișări
Cele mai noi 4 elemente din tabelul periodic au fost denumite
În ianuarie, elementele aveau denumiri şi simboluri temporare: ununtrium (Uut), ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) şi ununoctium (Uuo). Logica UUS a luat sfârşit pentru că acum au fost inventate nume pentru toate cele patru elemente chimice, anunţă Descoperă.
Echipele de cercetători din SUA, Rusia şi Japonia au fost acreditate pentru descoperirea acestor noi elemente, astfel încât acei cercetători au primit dreptul de a le denumi. Denumirile vin cu anumite criterii foarte specifice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
După cum este prevăzut de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC) - organizaţia responsabilă de confirmarea descoperirii unor elemente noi - orice element nou trebuie să fie numit după următoarele criterii:
- Un concept sau caracter mitologic (inclusiv un obiect astronomic);
- Un mineral sau substanţe similare;
- Un loc sau o regiune geografică;
- O proprietate a elementului;
- Un om de ştiinţă.
Mai jos veţi găsi denumirile propuse pentru noile elemente chimice descoeprite:
nihonium – cu simbolul Nh, pentru elementul cu Z = 113,
moscovium – cu simbolul Mc, pentru elementul cu Z = 115,
tennessine – cu simbolul Ts, pentru elementul cu Z = 117, şi
oganesson – cu simbolul Og, pentru elementul cu Z = 118.
După cum relatează Brian Resnick pentru Vox, nihonium este derivat din "Nippon", cuvântul japonez pentru Japonia, iar moscovium onorează capitala rusească, Moscova. Tennessine este numit după statul Tennessee, cunoscut pentru cercetarea sa de pionierat în domeniul chimiei.
"Tennessine este în semn de recunoaştere a contribuţiei regiunii Tennessee, inclusiv Laboratorul Naţional Oak Ridge, Universitatea Vanderbilt şi Universitatea Tennessee din Knoxville la cercetarea acestui element super greu", a anunţat IUPAC.
Istorie şi precedente
Acest lucru marchează un al doilea stat american care urmează să fie onorat cu ”prezenţa” în tabelul periodic. Primul stat a fost California, citat în tabelul periodic drept californiu (elementul 98), descoperit în anul 1950.
Oganesson este elementul chimic numit în cinstea fizicianului rus Iuri Oganessian, care era în vârsta de 83 de ani. Acest moment a fost al doilea element denumit în cinstea unui om de ştiinţă în viaţă.
"Prima asemenea ocazie a dus la o controversă uriaşă. În 1993, o echipă de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley a propus denumirea unui element 106 în seaborgiu, în cintea chimistului american Glenn Seaborg. După o şedinţă a comitetului, IUPAC a respins propunerea, fiindcă depăşea condiţia conform căreia elementele nu pot fi numite în cinstea oamenilor de ştiinţă încă în viaţă", explică Van Noorden în revista Nature.
Numele au fost propuse de echipele de cercetare şi acceptate de IUPAC, iar acum trebuie supuse unei revizuiri publice de cinci luni, care expiră la 8 noiembrie 2016. În cazul în care nimeni nu se plânge, numele vor primi apoi aprobarea formală.
Despre elemente
Spre deosebire de aur, fier şi aluminiu, aceste noi elemente nu se găsesc în natură. Sunt elemente sintetice care pot fi create numai în laborator.
"De mai bine de şapte ani am continuat să căutăm date pentru a identifica elementul. Nu eram dispuşi să renunţăm, cu toate acestea, am perseverat şi noroc că a coborât deasupra noastră", a declarat despre noul element nihonium Kosuke Morita de la Riken, din Japonia.
Citeşte şi: Savanţii au inventat un material care omoară rapid microbii şi bacteriile rezistente la antibiotice
Citeşte şi: Organe umane, crescute în porci. Reuşita oamenilor de ştiinţă din SUA a creat un scandal uriaş - FOTO
Citeşte şi: Stephen Hawking a găsit, în sfârşit, explicaţia la Paradoxul informaţional al găurii negre
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe