- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (20.08.2013, 15:18)
- Florin Badescu
Cele mai vechi obiecte din fier descoperite pe Terra au căzut din cer
Cele mai vechi obiecte din fier descoperite vreodată pe Terra - bobiţe incluse în coliere funerare găsite într-un cimitir egiptean vechi de 5.000 de ani - au fost şlefuite din fragmente de meteoriţi, a anunţat o echipă de arheologi, citată de AFP.
Urmărește
1211 afișări
Cele mai vechi obiecte din fier descoperite pe Terra au căzut din cer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O analiză detaliată a acelor bobiţe, descoperite în 1911 de arheologii britanici în Egiptul de Jos, în satul El-Gerzeh, a demonstrat faptul că acestea sunt compuse din fier meteoritic, nu dintr-un minereu terestru.
Cele nouă bobiţe de mici dimensiuni provin din situri funerare datând din anul 3.200 î.e.n. şi au fost înserate în coliere, alături de alte metale preţioase, precum aurul, sau geme (lapis-lazuli, agate etc.). Ele sunt expuse în prezent la Muzeul Petrie de la University College din Londra (UCL).
Oamenii de ştiinţă au supus aceste bobiţe unui examen non-distructiv, bombardându-le cu neutroni pentru a citi "semnătura" atomică a fiecăruia dintre elementele chimice care compun acest aliaj metalic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Cercetătorii au descoperit o concentraţie ridicată de nichel, fosfor, cobalt şi germaniu, care apare doar în cantităţi infime în fierul terestru. Metalul din care au fost şlefuite bobiţele s-a "născut" deci în spaţiu, înainte de a se prăbuşi pe Terra, adus de un meteorit, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Journal of Archaeological Science.
Alte analize au arătat că acest fier meteoritic a fost încălzit de multe ori şi modelat cu ciocanul pentru fasonarea bobiţelor.
"Au fost rulate şi lovite cu ciocanul pentru a le da această formă", spune Thilo Rehren, profesor de arheologie la UCL.
"Este o tehnologie foarte diferită de aceea folosită de obicei pentru a străpunge o bobiţă din piatră, iar acest fapt demonstrează o înţelegere destul de avansată din partea meşteririlor aurari care au lucrat acest material dificil", consideră acelaşi profesor.
În mileniul al patrulea de dinainte de era noastră, metalul folosit în mod curent de artizani era cuprul, mult mai puţin dur şi casant decât fierul meteoritic.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe