Cele mai vechi stele din afara Căii Lactee
Acest telescop uriaş – Very Large Telescope (VLT) – cu un diametru de 8,2 metri, instalat în deşertul Atacama, la o distanţă de 1.200 de kilometri de Santiago de Chile, a permis observarea „celor mai vechi stele din mediul nostru galactic, aceste informaţii fiind cruciale pentru a înţelege mai bine apariţia primelor stele din Univers”, au declarat cercetătorii ESO.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste stele „primitive”, denumite şi „stele extrem de sărace în metal”, s-au format imediat după Big Bang, marea explozie care a dat naştere Universului în urmă cu 13,7 miliarde de ani.
Până acum, aceste stele erau foarte greu de observat, însă o nouă tehnică le-a permis astronomilor europeni să „descopere stelele primitive ascunse printre toate celelalte stele comune”, a explicat Else Starkenburg, principalul autor al studiului.
ESO, principala organizaţie astronomică interguvernamentală din Europa, beneficiază de sprijinul oferit de 14 ţări.
ESO va construi, începând din 2011, următorul telescop uriaş european (E-ELT), anunţat ca fiind „ochiul cel mai puternic” ce va scruta universul, lentila obiectivului său având un diametru fără precedent, de 42 de metri.
Situl Armazones, amplasat tot în deşertul din nordul statului Chile, se află în concurenţă directă cu arhipelagul insulelor Canare (Spania) pentru a primi telescopul E-ELT.