Cele mai vechi topoare din spaţiul european, fabricate în urmă cu aproape un milion de ani

Câteva topoare descoperite în sudul Spaniei datează din urmă cu 760.000 - 900.000 de ani, deşi vechimea utilizării acestor unelte în spaţiul european fusese anterior stabilită la aproximativ 500.000 de ani, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Cele mai vechi topoare din spaţiul european, fabricate în urmă cu aproape un milion de ani

Cele mai vechi topoare din spaţiul european, fabricate în urmă cu aproape un milion de ani

Topoarele, folosite încă de acum 1,5 milioane de ani în Africa, reprezintă un salt tehnologic în epoca paleoliticului, pentru că le-au oferit şanse mai bune de supravieţuire oamenilor preistorici.

Noua datare a acestor topoare descoperite, în anii '70, în siturile din La Solana del Zamborino şi d'Estrecho del Quipar (Spania), de doi cercetători de la Universitatea Berkeley din California, a redus distanţa dintre datele de apariţie a topoarelor în Africa şi în Europa.

Graţie tehnicilor magnetostratigrafice, Gary Scott şi Luis Gilbert au putut să determine că aceste topoare din piatră, care prezentau şi câteva urme fine de elemente minerale, sunt anterioare ultimei inversiuni a polarităţii câmpului magnetic al Terrei, petrecută în urmă cu 780.000 de ani.

"Cred că topoarele datează din pleistocenul superior, perioada cea mai recentă în care se manifesta majoritar polaritatea inversă" în raport cu cea normală, spun cercetătorii. Acest lucru înseamnă că, dacă s-ar fi utilizat o busolă pe atunci, aceasta ar fi indicat emisfera sudică, adaugă aceştia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici