- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (26.08.2010, 14:14)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Celule hepatice au fost obţinute din celule suşă provenind din piele
Cercetătorii britanici au obţinut primele celule hepatice umane bolnave provenind din celule suşă prelevate din piele, o premieră în domeniul medical ce demonstrează faptul că astfel de celule pot fi utilizate ca model de cercetare, potrivit unui studiu publicat în SUA.
Urmărește
173 afișări
Celule hepatice au fost obţinute din celule suşă provenind din piele (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)
În măsura în care celulele ficatului, numite hepatocite, nu pot fi cultivate în laborator, efectuarea de cercetări asupra maladiilor hepatice este o sarcină extrem de dificilă, au explicat autorii acestui studiu, publicat în revista medicală americană The Journal of Clinical Investigation.
Prin reproducerea celulelor organului afectat, cercetătorii pot nu doar să determine cu precizie ceea ce se întâmplă în celula bolnavă, ci şi să testeze eficienţa unor noi terapii pentru maladia în cauză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
-
Ce ar include planul de pace al lui Trump privind războiul din Ucraina? Aderarea Ucrainei la NATO, scoasă din calcul
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
Medicii speră ca această tehnică genetică să conducă în viitorul apropiat la punerea la punct a unor tratamente direcţionate şi personalizate. O astfel de terapie celulară va permite, totodată, după ce celulele bolnave vor fi însănătoşite, transplantarea acestora în ficatul pacienţilor.
În plus, acelaşi procedeu ar putea fi utilizat pentru a crea un model celular pentru alte organe, cu aceleaşi rezultate terapeutice.
Studiul a fost coordonat de medicul Ludovic Vallier, de la Centrul de medicină regenerativă din cadrul Universităţii Cambridge din Marea Britanie.
Acest succes a fost înregistrat în momentul în care în Statele Unite ale Americii s-au "inflamat" din nou dezbaterile privind testele medicale efectuate pe celule suşă embrionare umane, după ce un judecător federal a blocat, luni, proiectele finanţate prin fonduri federale, în urma unei proceduri judiciare ce a fost iniţiată de câteva organizaţii creştine.
În opinia acestor organizaţii, aceste cercetări distrug viaţa umană, deoarece embrionul este o fiinţă umană.
Majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că cercetările efectuate pe celule suşă embrionare umane sunt de neevitat, deoarece acestea deţin capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă din organism.
Pentru lucrările lor în domeniul maladiilor hepatice, cercetătorii britanici au prelevat mici eşantioane de piele de la şapte pacienţi suferind de câteva boli hepatice ereditare şi alte mostre de la trei persoane sănătoase.
Cercetătorii au extras celule din acele mostre de piele şi le-au reprogramat pentru ca acestea să devină celule suşă adulte. Autorii studiului le-au folosit apoi pentru a produce celule hepatice suferind de câteva maladii hepatice. Ei au folosit aceeaşi procedură pentru a crea celule hepatice sănătoase, din eşantioanele prelevate de la cele trei persoane sănătoase.
"Ţinând cont de penuria de donatori de organe - de ficat, în acest caz -, dezvoltarea unor alternative este urgentă", consideră medicul Tamir Rashid, de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului.
Maladiile hepatice reprezintă a cincea cauză de deces în ţările dezvoltate, iar rata de mortalitate provocată de aceste boli este în creştere.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe