- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- KYOTO, (05.08.2011, 15:28)
- Laura Mitran , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Celule spermatice obţinute din celule suşă, folosite cu succes la fertilizarea şoarecilor sterili
Experţii în fertilizare sunt entuziasmaţi de rezultatele obţinute într-un studiu în care au folosit spermă din celule suşă pentru a fertiliza şoareci de laborator sterili, care au născut apoi pui sănătoşi şi fertili.
Urmărește
406 afișări
Celule spermatice obţinute din celule suşă, folosite cu succes la fertilizarea şoarecilor sterili (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Experimentul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Kyoto, Japonia, iar rezultatele au fost publicate în Cell, potrivit bbc.co.uk.
Celulele suşă embrionare, recoltate de la şoareci, au fost folosite pentru a crea celule spermatice într-o fază incipientă de dezvoltare, care au fost apoi implantate în animalele nefertile. Corpul şoarecilor a avut rolul de "gazdă" pentru dezvoltarea acestor celule în spermă, folosită apoi cu succes în fertilizarea ovulelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Ovulele fecundate au fost apoi implantate în corpul femelelor, care au născut ulterior pui sănătoşi, ce au devenit şoareci adulţi - masculi şi femele - fertili.
Echipa de cercetători, condusă de doctorul Mitinori Saitou, a sugerat că aceeaşi procedură ar putea fi utilizată şi cu celule suşă derivate din celule epiteliale adulte.
"(Studiul) are implicaţii uriaşe pentru înţelegerea procesului prin care se produce sperma, dar ar putea şi conduce, într-o bună zi, la aplicare clinică, adică la producerea de spermă pentru bărbaţii nefertili", spune doctorul Allan Pacey, de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.
Capacitatea de a genera celule de reproducere (gameţi) sau celule generatoare de gameţi în laborator ar fi "o reuşită de referinţă pentru înţelegerea şi potenţial tratarea problemelor de fertilitate", a spus şi doctorul Jane Stewart, din partea Societăţii Britanice pentru Fertilitate.
Pe de altă parte, după cum arată şi autorii studiului, mai sunt multe de făcut până la cunoaşterea completă a acestor procese biologice şi a implicaţiilor realizării lor în laborator, mai spune Stewart.
Multe echipe de cercetători au mai încercat în trecut să recreeze în laborator procesul producţiei de spermă, pe bază de celule suşă, însă, din păcate, niciuna din încercările de până acum de a dezvolta celule spermatice din celule suşă embrionare nu a avut prea mare succes, spune Allan Pacey. Când folosirea unor celule similare celor spermatice a dus totuşi la fertilizare, puii nu s-au născut sănătoşi şi au murit repede.
Însă studiul de la Kyoto reprezintă "un pas uriaş înainte" în dezvoltarea unui proces prin care ar putea fi produsă spermă pentru bărbaţii nefertili, a apreciat specialistul britanic. La oameni, punctul de pornire ar fi prelevarea de celule din piele sau măduva osoasă, a adăugat el.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe