- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (07.04.2014, 20:07)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Celule STAP: noi studii au fost demarate în Japonia pentru a confirma sau infirma existenţa lor
Laboratorul public japonez Riken a anunţat luni lansarea unor noi studii ce au fost concepute pentru a confirma sau pentru a infirma existenţa celulelor STAP, aflate în centrul unei importante polemici ştiinţifice în Japonia.
Urmărește
541 afișări
Celule STAP: noi studii au fost demarate în Japonia pentru a confirma sau infirma existenţa lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Timp de un an, savanţii niponi vor reproduce, în măsura în care va fi posibil, experimentele coordonate de cercetătoarea Haruko Obokata, dar şi alte studii, cu scopul de a verifica rezultatele pe care această tânără cercetătoare a spus că le-a obţinut, dar asupra cărora planează anumite dubii.
Directoare a unei unităţi de cercetare la Riken, Haruko Obokata a publicat în ianuarie, în două părţi, în revista ştiinţifică britanică Nature, o teză ce prezenta o metodă de creare a celulelor pluripotente pe baza unor celule mature.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Procedeul, care are la prima vedere un potenţial revoluţionar pentru medicina regenerativă, ar consta în stimularea proprietăţilor de apărare a celulelor supuse unui stres particular (baie într-o soluţie uşor acidă, plasarea într-o centrifugă şi petrecerea unei perioade de timp într-o soluţie de cultură). Scopul metodei: să le facă să revină la un stadiu anterior, aproape embrionar, fără a trece prin manipulări genetice.
Dar, la puţin timp după aceea, unul dintre coautorii studiului a contestat rezultatele anunţate, pe motivul că o parte din date publicate erau, după părerea lui, false.
Laboratorul Riken a înfiinţat atunci un comitet de anchetă care, săptămâna trecută, a ajuns la concluzia că există anumite nereguli în rezultatele publicate, atât de grave încât se poate presupune că celulele STAP nu au fost obţinute niciodată.
"Combinând imagini provenind din experimente diferite şi folosind datele anterioare, profesorul Obokata a acţionat într-un fel care în niciun fel nu este permis", a declarat comitetul de anchetă, după ce a analizat în detaliu toate problemele dezvăluite în rezultatele studiului coordonat de această tânără cercetătoare în vârstă de doar 30 de ani, care are un profil neobişnuit într-un domeniu ştiinţific dominat de bărbaţi în vârstă.
"Ţinând cont de «sărăcia» datelor prelevate din laboratorul doamnei Obokata, este absolut evident că va fi extrem de dificil pentru oricine altcineva să urmărească şi să înţeleagă experimentele ei, iar acest fapt reprezintă un obstacol serios pentru un schimb de informaţii sănătos", a adăugat acelaşi comitet.
Dacă neregulile dezvăluite de comitetul de anchetă vor fi confirmate în urma eventualelor proceduri în apel, acel studiu ar putea fi retras în întregime sau parţial, a declarat directorul laboratorului Riken, Ryoji Noyori, recompensat cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2001.
Haruko Obokata, asaltată de presa internaţională atunci când şi-a prezentat studiul, nu a mai apărut de atunci niciodată în spaţiul public, dar a respins acuzaţiile ce i-au fost aduse şi a spus că va face recurs.
Dacă, aşa cum afirmă ea, celulele STAP nu sunt un concept fictiv, descoperirea lor ar putea reprezenta un progres extraordinar pentru medicina regenerativă şi ar permite crearea de celule nediferenţiate ce ar putea fi apoi utilizate pentru obţinerea unor părţi de organe.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36