Celule suşă, obţinute prin reprogramarea celulelor din piele

Cercetătorii americani au reuşit în premieră să creeze celule suşă pluripotente, similare celulelor suşă embrionare, prin reprogramarea genetică a celulelor obişnuite din piele, fără a folosi virusuri în acest scop, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Celule suşă, obţinute prin reprogramarea celulelor din piele

Celule suşă, obţinute prin reprogramarea celulelor din piele

Această descoperire va permite eliminarea unei probleme majore de siguranţă, care viza folosirea în scopuri terapeutice a acestor celule, similare cu celulele suşă embrionare.

Celulele suşă pluripotente pot să se transforme în 220 de tipuri de celule din organism - cardiace, pulmonare, nervoase etc. -, prezentând şi avantajul că au acelaşi potenţial terapeutic ca celulele suşă embrionare. Astfel se pot evita şi controversele etice şi religioase generate de folosirea celulelor suşă embrionare, deoarece celulele suşă pluripotente pot fi create fără distrugerea embrionilor umani.

Cercetătorii Universităţii din Wisconsin (SUA) susţin că aceste celule suşă, obţinute din celule epiteliale fără a se folosi agenţi virali, prezintă riscuri mult mai mici de producere a unor tumori sau de blocare a anumitor gene la nivel molecular.

Aceiaşi cercetători americani au fost primii care au obţinut culturi de celule suşă din embrioni umani în 1998. În 2007, ei au descoperit o tehnică care permite reprogramarea celulelor adulte din piele, astfel încât acestea să devină celule suşă pluripotente, capabile, la fel ca şi cele embrionare, să se transforme în orice tip de celulă din organism.

Noua metodă foloseşte ca vector de deplasare o anumită plasmidă, nu un virus, pentru transportarea genelor necesare reprogramării celulelor adulte epiteliale.

În plus, această plasmidă - o formaţiune de acid dezoxiribonucleic din citoplasma celulelor, folosită în ingineria genetică, în clonare - şi genele pe care le transportă nu intră în structura genomului celulelor suşă induse.

Celule suşă pluripotente obţinute prin această metodă de inducţie sunt "remarcabil de asemănătoare cu celulele suşă embrionare şi prezintă aceeaşi capacitate de se replica la infinit în diverse culturi şi de a se diversifica pentru a se transforma în toate tipurile de celule din corpul uman", a explicat James Thomson, unul dintre autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici