- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (27.03.2009, 16:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Celule suşă, obţinute prin reprogramarea celulelor din piele
Cercetătorii americani au reuşit în premieră să creeze celule suşă pluripotente, similare celulelor suşă embrionare, prin reprogramarea genetică a celulelor obişnuite din piele, fără a folosi virusuri în acest scop, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
94 afișări
Celule suşă, obţinute prin reprogramarea celulelor din piele
Această descoperire va permite eliminarea unei probleme majore de siguranţă, care viza folosirea în scopuri terapeutice a acestor celule, similare cu celulele suşă embrionare.
Celulele suşă pluripotente pot să se transforme în 220 de tipuri de celule din organism - cardiace, pulmonare, nervoase etc. -, prezentând şi avantajul că au acelaşi potenţial terapeutic ca celulele suşă embrionare. Astfel se pot evita şi controversele etice şi religioase generate de folosirea celulelor suşă embrionare, deoarece celulele suşă pluripotente pot fi create fără distrugerea embrionilor umani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cercetătorii Universităţii din Wisconsin (SUA) susţin că aceste celule suşă, obţinute din celule epiteliale fără a se folosi agenţi virali, prezintă riscuri mult mai mici de producere a unor tumori sau de blocare a anumitor gene la nivel molecular.
Aceiaşi cercetători americani au fost primii care au obţinut culturi de celule suşă din embrioni umani în 1998. În 2007, ei au descoperit o tehnică care permite reprogramarea celulelor adulte din piele, astfel încât acestea să devină celule suşă pluripotente, capabile, la fel ca şi cele embrionare, să se transforme în orice tip de celulă din organism.
Noua metodă foloseşte ca vector de deplasare o anumită plasmidă, nu un virus, pentru transportarea genelor necesare reprogramării celulelor adulte epiteliale.
În plus, această plasmidă - o formaţiune de acid dezoxiribonucleic din citoplasma celulelor, folosită în ingineria genetică, în clonare - şi genele pe care le transportă nu intră în structura genomului celulelor suşă induse.
Celule suşă pluripotente obţinute prin această metodă de inducţie sunt "remarcabil de asemănătoare cu celulele suşă embrionare şi prezintă aceeaşi capacitate de se replica la infinit în diverse culturi şi de a se diversifica pentru a se transforma în toate tipurile de celule din corpul uman", a explicat James Thomson, unul dintre autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35