- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.11.2013, 15:59)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Celulele stem pot încetini evoluţia bolilor Alzheimer şi Parkinson
Terapia cu celule stem poate aduce beneficii în neurologie, prin încetinirea evoluţiei bolilor degenerative Alzheimer şi Parkinson, cercetările americane în domeniu fiind destul de avansate şi promiţătoare, a declarat preşedintele Societăţii Române de Neurologie, prof. dr. Dafin Mureşanu.
Urmărește
445 afișări
Celulele stem pot încetini evoluţia bolilor Alzheimer şi Parkinson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cercetătorii americani au un studiu avansat în privinţa utilizării celulelor stem, care a fost prezentat la Congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei, desfăşurat la Praga. Terapia cu celule stem poate aduce beneficii, dar nu prin înlocuirea completă a unor neuroni. Ceea ce ar putea să facă este ca degenerarea să fie mai lentă, adică rolul lor să fie acela de a întârzia o boală degenerativă progresivă. Bolile degenerative omoară, zi de zi, zeci, sute de neuroni", a explicat profesorul Mureşanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Potrivit medicului Bogdan Popescu, şef al clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina din Bucureşti, până acum nu a existat o metodă de a întârzia evoluţia unei boli degenerative de tipul Alzheimer sau Parkinson.
"Acum, cu ajutorul celulelor stem injectate în măduva spinării, s-ar putea încetinii evoluţia bolilor, dar mai este mult de făcut până să putem vorbi despre vindecarea bolilor degenerative", spune dr. Bogdan Popescu.
Bolile degenerative sunt cauzate de un cumul de factori, cercetătorii fiind interesaţi să continue cercetarea creierului.
"Ştim că dacă o leziune apare la nivelul creierului, acesta reacţionează în mod predicitibil şi constant. Mai întâi, încearcă să reducă leziunea, iar asta înseamnă neuroprotecţie, în primele 24 de ore. Apoi, uzând aceleaşi resurse, trece la regenerare. Aceste reacţii ale creierului, bine înţelese, ne fac să intervenim mai bine în suferinţele neurologice", a mai spus prof. dr. Dafin Mureşanu.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe