- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (10.11.2009, 14:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Celulele suşă restabilesc capacităţile cerebrale ale pacienţilor iradiaţi
Transplantul de celule suşă embrionare umane ar putea să restabilească, în viitor, capacităţile cerebrale cognitive diminuate de radioterapie, potrivit concluziilor unui studiu recent efectuat în Statele Unite.
Urmărește
16 afișări
Celulele suşă restabilesc capacităţile cerebrale ale pacienţilor iradiaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul a fost efectuat pe şoareci, iar cercetătorii au constatat că aceste animale, cu ajutorul celulelor suşă embrionare umane transplantate, şi-au regăsit capacităţile de învăţare şi memorare, la un nivel considerat normal, la patru luni de la ultima şedinţă de radioterapie.
În schimb, şoarecii care au urmat acelaşi tratament de iradiere, dar nu au beneficiat de un transplant cu celule suşă embrionare, au suferit o pierdere permanentă de peste 50% a funcţiilor lor cognitive, potrivit acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din 9 noiembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Rezultatele studiului nostru oferă prima dovaddă că astfel de celule suşă pot să repare ţesuturile cerebrale vătămate de radiaţiile folosite în timpul radioterapiei", a explicat Charles Limoli, cancerolog şi profesor de medicină la Universitatea California din Irvine, principalul autor al studiului.
Radioterapia folosită în tratamentul contra tumorilor cerebrale este limitată de gradul de toleranţă al ţesuturilor din proximitatea tumorilor.
Pacienţii care urmează acest tratament pentru reducerea tumorilor cerebrale suferă, în grade diferite, de o scădere a capacităţilor lor de învăţare şi memorizare, care le afectează calitatea vieţii.
"Iradierile craniene au efecte secundare progresive şi debilizante ireversibile", a explicat Charles Limoli. "Orice tratament care oferă o speranţă pentru inversarea acestor vătămări merită efortul de se afla în centrul unor studii viitoare", a adăugat el.
Prin acest studiu, celule suşă embrionare umane au fost transplantate la şoareci care au făcut radioterapie. Celulele suşă au migrat către o zonă din creier cunoscută pentru faptul că favorizează creşterea neuronilor.
Cercetătorii încearcă să determine cu precizie mecanismul care a permis ameliorarea cognitivă a creierelor iradiate şi au avansat două ipoteze. În opinia lor, celulele suşă pot să se integreze în ţesuturi pentru a stimula dezvoltarea acestora. Însă ele pot să contribuie, totodată, la repararea şi menţinerea celulelor cerebrale existente.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe