- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (29.07.2014, 15:24)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Centrul pesimismului", identificat de cercetători
Cercetătorii britanici au reuşit să identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de bbc.co.uk.
Urmărește
754 afișări
"Centrul pesimismului", identificat de cercetători (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Cercetătorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun că o regiune din creier, mai mică decât o boabă de mazăre, numită habenula, este responsabilă cu declanşarea sentimentului instinctiv că un lucru rău este pe cale să se întâmple.
Habenula joacă un rol cheie în modul în care oamenii prevăd, învaţă şi răspund la experienţe negative.
Autorii acestui studiu analizează în prezent dacă hiperactivitatea înregistrată în această zonă este responsabilă pentru pesimismul care caracterizează depresia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Studiile realizate pe animale au arătat că habenula se activează în momentul în care subiecţii se aşteaptă sau trec prin experienţe negative. Dar, în cazul oamenilor, această mică structură - cu un diametru mai mic de 3 milimetri - s-a dovedit a fi dificil de scanat.
După ce au inventat o tehnică de scanare a acestei zone, autorii noului studiu au analizat creierele a 23 de voluntari, cărora li s-au arătat mai multe imagini abstracte. Câteva secunde mai târziu, imaginile au fost asociate fie cu o pedeapsă (electroşocuri dureroase), fie cu o recompensă (bani), fie cu reacţii neutre.
În cazul unora dintre imagini, urmau numai pedepse sau numai recompense, în timp ce în cazul altora acestea au variat - oamenii neştiind dacă să se aştepte sau nu la durere.
În momentul în care voluntarii vedeau imaginile asociate doar cu pedeapsa, habenula se activa. Cu cât certitudinea în privinţa consecinţelor era mai mare, cu atât activitatea în această zonă era mai intensă.
Cercetătorii spun că habenula este implicată în procesul prin care oamenii învaţă când este mai bine să evite anumite situaţii şi poate de asemenea semnala dacă este posibil să aibă loc un eveniment negativ.
Profesorul Jonathan Roiser, unul dintre coordonatorii studiului, spune că habenula este hiperactivă în cazul depresiei, potrivit rezultatelor studiilor făcute pe animale.
De asemenea, într-un studiu pe subiecţi umani, s-a dovedit că o stimulare puternică a zonei (prin electroşocuri) poate reduce simptomele depresiei.
Dacă habenula este implicată în depresie, acest lucru poate explica motivul pentru care pacienţii arată o sensibilitate mai mare la pedepse şi răspund mai puţin la recompense.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe