Constatările, publicate în „European Respiratory Journal” şi citate de The Guardian, oferă dovezi suplimentare pentru posibilul „efect transgeneraţional”, în care fumatul poate afecta sănătatea persoanelor născute două generaţii mai târziu.
„Am constatat că riscul de astm non-alergic la copii creşte cu 59% dacă taţii lor au fost expuşi la fumatul pasiv în copilărie, în comparaţie cu copiii ai căror taţi nu au fost expuşi. Riscul a fost chiar mai mare, de 72%, dacă taţii au fost expuşi la fumatul pasiv şi au continuat să fumeze ei înşişi”, a declarat Jiacheng Liu, de la Universitatea din Melbourne, unul dintre coautori.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători australieni, britanici şi din Sri Lanka.
Dr. Dinh Bui, un alt coautor, a declarat: „Descoperirile noastre arată cum daunele provocate de fumat pot avea un impact nu numai asupra fumătorilor, ci şi asupra copiilor şi nepoţilor lor”.
Având în vedere concluziile lor, bărbaţii ar trebui să încerce să evite fumatul, dacă este posibil, pentru a reduce riscul de a afecta sănătatea propriilor fii sau a urmaşilor lor, a adăugat Bui.
Jon Foster, managerul pentru politici de sănătate la Asthma + Lung UK, a declarat: „Această cercetare este cu adevărat şocantă, arătând că efectele negative ale fumatului pot dura generaţii întregi. Copiii născuţi astăzi au un risc cu 59% mai mare de a dezvolta astm dacă tatăl lor a fost expus la fumatul pasiv în copilărie, ceea arată impactul uriaş pe care fumatul îl are asupra sănătăţii altor persoane”.
Studiul a fost făcut pe aproape 1.700 de taţi şi urmaşii lor.
Potrivit profesorului Jonathan Grigg, preşedintele comitetului de control al tutunului din cadrul Societăţii Europene de Pneumologie, copiii trebuie să fie protejaţi de daune suplimentare prin adoptarea unor măsuri solide pentru a reduce fumatul.