- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (17.06.2024, 17:52)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii au descoperit o modalitate de a opri procesul de îmbătrânire
- Oamenii de ştiinţă au descoperit căile prin care pot controla elementele transpozabile din ADN pentru a încetini procesul de îmbătrânire.
- Studiul efectuat de Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria a demonstrat cum manipularea acestei căi naturale poate prelungi durata de viaţă a viermilor cu până la 30%.
- Această cercetare deschide noi perspective în dezvoltarea unui ceas biologic bazat pe modificări epigenetice ale ADN-ului, care ar putea ajuta la determinarea precisă a vârstei şi la îmbunătăţirea sănătăţii pe termen lung.
Urmărește
1957 afișări
Sursa foto: Pexels
Cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, conduşi de Dr. Ádám Sturm şi Dr. Tibor Vellai, au făcut progrese semnificative în înţelegerea şi posibil oprirea procesului de îmbătrânire prin concentrarea pe anumite părţi ale ADN-ului numite ”elemente transpozabile” (TE-uri), potrivit Indy 100. Aceste elemente, care se deplasează în codul nostru genetic, îl pot destabiliza şi pot contribui la procesul de îmbătrânire atunci când sunt prea active.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Echipa a descoperit că o cale celulară naturală numită calea Piwi-piRNA, găsită în celule care nu îmbătrânesc, cum ar fi celulele stem cancerigene şi meduza nemuritoare Turritopsis dohrnii, joacă un rol crucial în controlul TE-urilor. Prin optimizarea acestei căi la viermi, au reuşit să le prelungească durata de viaţă cu până la 30%, demonstrând că gestionarea TE-urilor poate încetini într-adevăr procesul de îmbătrânire.
Dr. Sturm a subliniat impactul profund, dar simplu, al liniştirii TE-urilor sau stimulării căii Piwi-piRNA, conducând la beneficii observabile în durata de viaţă a viermilor în experimentele lor. Acest avans deschide posibilităţi pentru aplicaţii medicale şi biologice de care ar putea beneficia oamenii în viitor.
Utilizând tehnici pentru a calma activitatea TE-urilor la viermi, cercetătorii au observat o îmbătrânire mai lentă. În plus, controlul simultan al mai multor TE-uri a îmbunătăţit şi mai mult efectele de prelungire a duratei de viaţă. De asemenea, au identificat schimbări epigenetice în ADN-ul viermilor în vârstă legate de aceste TE-uri, sugerând potenţialul dezvoltării unui ceas biologic bazat pe ADN pentru a determina cu precizie vârsta.
Dr. Vellai a subliniat implicatiile descoperirilor lor, sugerând că înţelegerea acestor elemente de ADN şi a sistemelor lor de reglementare ar putea deschide calea pentru prelungirea duratei de viaţă umane şi îmbunătăţirea sănătăţii în ani mai târzii. Această cercetare reprezintă un pas promiţător în abordarea îmbătrânirii la rădăcinile sale genetice, oferind speranţe pentru progrese viitoare în longevitate şi sănătate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Stanford identifică 6 tipuri de depresie, iar un RMN cerebral ar putea determina cel mai bun tratament
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe