- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (17.06.2024, 17:52)
- Bianca Popa
Cercetătorii au descoperit o modalitate de a opri procesul de îmbătrânire
- Oamenii de ştiinţă au descoperit căile prin care pot controla elementele transpozabile din ADN pentru a încetini procesul de îmbătrânire.
- Studiul efectuat de Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria a demonstrat cum manipularea acestei căi naturale poate prelungi durata de viaţă a viermilor cu până la 30%.
- Această cercetare deschide noi perspective în dezvoltarea unui ceas biologic bazat pe modificări epigenetice ale ADN-ului, care ar putea ajuta la determinarea precisă a vârstei şi la îmbunătăţirea sănătăţii pe termen lung.
Urmărește
1960 afișări
Sursa foto: Pexels
Cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, conduşi de Dr. Ádám Sturm şi Dr. Tibor Vellai, au făcut progrese semnificative în înţelegerea şi posibil oprirea procesului de îmbătrânire prin concentrarea pe anumite părţi ale ADN-ului numite ”elemente transpozabile” (TE-uri), potrivit Indy 100. Aceste elemente, care se deplasează în codul nostru genetic, îl pot destabiliza şi pot contribui la procesul de îmbătrânire atunci când sunt prea active.
Echipa a descoperit că o cale celulară naturală numită calea Piwi-piRNA, găsită în celule care nu îmbătrânesc, cum ar fi celulele stem cancerigene şi meduza nemuritoare Turritopsis dohrnii, joacă un rol crucial în controlul TE-urilor. Prin optimizarea acestei căi la viermi, au reuşit să le prelungească durata de viaţă cu până la 30%, demonstrând că gestionarea TE-urilor poate încetini într-adevăr procesul de îmbătrânire.
Dr. Sturm a subliniat impactul profund, dar simplu, al liniştirii TE-urilor sau stimulării căii Piwi-piRNA, conducând la beneficii observabile în durata de viaţă a viermilor în experimentele lor. Acest avans deschide posibilităţi pentru aplicaţii medicale şi biologice de care ar putea beneficia oamenii în viitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Utilizând tehnici pentru a calma activitatea TE-urilor la viermi, cercetătorii au observat o îmbătrânire mai lentă. În plus, controlul simultan al mai multor TE-uri a îmbunătăţit şi mai mult efectele de prelungire a duratei de viaţă. De asemenea, au identificat schimbări epigenetice în ADN-ul viermilor în vârstă legate de aceste TE-uri, sugerând potenţialul dezvoltării unui ceas biologic bazat pe ADN pentru a determina cu precizie vârsta.
Dr. Vellai a subliniat implicatiile descoperirilor lor, sugerând că înţelegerea acestor elemente de ADN şi a sistemelor lor de reglementare ar putea deschide calea pentru prelungirea duratei de viaţă umane şi îmbunătăţirea sănătăţii în ani mai târzii. Această cercetare reprezintă un pas promiţător în abordarea îmbătrânirii la rădăcinile sale genetice, oferind speranţe pentru progrese viitoare în longevitate şi sănătate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Stanford identifică 6 tipuri de depresie, iar un RMN cerebral ar putea determina cel mai bun tratament
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump