- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (01.07.2016, 13:11)
- Oana Bujor
Cercetătorii au găsit o nouă cauză a oboselii cronice
Cercetătorii au identificiat indicatori biologici atât în bacteriile din intestine, cât şi în celulele din sânge, care pot fi utilizate pentru diagnosticarea sindromului oboselii cronice (neurastenia).
Urmărește
3700 afișări
Cercetătorii au găsit o nouă cauză a oboselii cronice (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
Neurastenia este greu de diagnosticat, abia anul trecut a fost clasificată ca fiind o boală reală, iar opţiunile medicamentoase sunt limitate şi controversate, potrivit Descoperă.
Cercetătorii au identificiat indicatori biologici atât în bacteriile din intestine, cât şi în celulele din sânge, care pot fi utilizate pentru diagnosticarea sindromului oboselii cronice (neurastenia). Rezultatele au ieşit pozitive în cazul a peste 80% dintre persoanele testate.
Cercetarea va permite diagnosticarea mult mai rapidă şi cu o mai mare acurateţe a pacienţilor, ceea ce va conduce către o mai bună înţelegere a cauzelor care produc boala.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Cercetătorii de la Universitatea Cornell au utilizat indicatori biologici pentru diversitatea bacteriilor din intestine, precum şi indicatori inflamatori (lipolizaharide şi proteina C-reactivă) pentru a diagnostica prezenţa sau absenţa neuroasteniei la peste 87 de pacienţi.
Din acest grup, 43 aveau neuroastenie, iar 39 erau sănătoşi. Prin simpla evaluare a indicatorilor biologici, rezultatele au avut o acurateţe de 83 de procente.
,,Munca noastră ne-a demonstrat că bioflora intestinală a pacienţilor cu sindromul oboselii cronice era anormală, probabil provocând boli gastrointestinale şi inflamatorii'', a afirmat Maureen Hanson, autorul studiului.
,,În plus, descoperirile noastre dovedesc faptul că boala are origini medicale şi nu psihologice'', a adăugat el.
Este un lucru foarte important deoarece mulţi doctori consideră sindromul oboselii cronice ca fiind doar extenuare.
Cercetările au demonstrat că pacienţii cu neurastenie aveau o diversitate mult mai mică a bacteriilor din intestine, în special lipseau bacteriile anti-inflamatoare. De asemenea, au identificat schimbări ale indicatorilor inflamatori din sânge, motivul fiind problemele intestinale, care ar putea agrava boala.
,,În viitor, am putea folosi această tehnică ca una complementară pentru bolile non-invazive, dacă am avea o idee mult mai concretă asupra importanţei microbilor din intestinele pacienţilor, medicii ar putea prescrie schimbarea dietei alimentare, administrarea de prebiotice şi probiotice pentru a ajuta la tratarea bolii'', a afirmat Ludovic Gilateaux, autorul noii lucrări.
Aceasta nu este prima încercare a cercetătorilor de a găsi o legătură biologică a neurasteniei. La începutul anului, un grup de cercetători din Australia au utilizat polimorfisme nucleoide unice pentru a detecta neurastenia în peste 80% din cazuri.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un anumit tip de medicament folosit în tratarea cancerului poate alina simptomele, noile descoperiri susţinând că există o legătură între sistemul imunitar şi boală.
Citeşte şi: Alimentele care îngraşă cel mai mult vara
Citeşte şi: Ce îl îngrijorează pe Stephen Hawking. Unul dintre ''coşmarurile'' lui ne vizează pe toţi
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump