Deși sunt particule fundamentale, ceea ce înseamnă că nu pot fi divizate în altele mai mici, nu au sarcină electrică, iar masa lor tinde către zero, neutrinii sunt emiși în fiecare secundă de Soare și traversează fiecare centimetru pătrat al pielii noastre. Sunt, probabil, cele mai abundente particule „ultralight”, iar unele dintre ele provin direct din primele momente ale Universului, potrivit Le Monde.
Chiar dacă particulele nu interacționează aproape deloc cu materia, ele sunt esențiale pentru înțelegerea Universului. Cu toate acestea, masa lor nu a fost cunoscută până acum.
Pentru a putea măsura o masă atât de infimă, cercetătorii folosesc experimentul Katrin, amplasat la Karlsruhe, în Germania, un important centru al industriei de înaltă tehnologie și al cercetărilor în fizică, inginerie și informatică. Katrin este singura instalație din lume capabilă să cântărească direct un neutrino. Măsurătorile se bazează pe principiul conservării energiei, iar cercetătorii pot transforma energia în masă cu celebra formulă a lui Einstein, E=mc².
„Cunoașterea masei acestei particule contează pentru fizică, dar e foarte importantă pentru studiul universului deoarece acești neutrini, care există în număr mare, au o masă suficientă pentru a influența dinamica Universului și ar putea juca, de exemplu, rolul materiei întunecate lipsă”, a explicat Thierry Lasserre, fizician francez care participă în cercetarea Katrin.
Materia întunecată este materia care nu poate fi observată direct pentru că nu emite, nu absoarbe și nu reflectă lumină. Totuși, există dovezi indirecte că această materie există, deoarece efectele sale gravitaționale influențează modul în care se mișcă și se formează galaxiile.
Experimentul a făcut progrese semnificative, dar nu este încă suficient de precis pentru a da răspuns tuturor întrebărilor. Ca să adune mai multe informații, cercetătorii vor continua să îmbunătățească tehnologia și să colaboreze cu alte proiecte internaționale, precum „Project 8” din Statele Unite: Două „balanțe” nu sunt niciodată prea multe când vine vorba de măsurarea particulelor care formează materia din care este construit Universul.