- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.07.2008, 14:29)
Cercetătorii au reuşit să cultive vase sangvine umane în corpul unor cobai
Cercetătorii americani au reuşit să cultive în organismul unor cobai vase sangvine umane funcţionabile, pornind de la celule prelevate din măduvă osoasă, sânge şi cordon ombilical, potrivit unui studiu publicat în Circulation Research.
Urmărește
67 afișări
Celule suşă
Aşa-numitele celule progenitoare s-au unit pentru a forma vase sangvine funcţionabile, care s-au conectat la sistemul circulator al şoarecilor, a indicat echipa de cercetători de la Şcoala medicală Harvard şi Spitalul de pediatrie din Boston.
Celulele progenitoare sunt similare celulelor suşă, având capacitatea de a se transforma în tipuri diferite de ţesut adult.
"Ceea ce este semnificativ la studiul nostru este că utilizăm celule umane prelevate din sânge sau măduvă osoasă în loc să înlăturăm şi să folosim vase sangvine complet dezvoltate", a spus Joyce Bischoff, de la Şcoala de medicină Harvard, coordonator al studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Echipa lui Bischoff a utilizat celule imature, numite celule progenitoare, dezvoltate în condiţii speciale în laborator şi apoi implantate în organismul şoarecilor.
După ce aceste celule au fost implantate, acestea s-au dezvoltat şi s-au diferenţiat într-o mică minge de vase sangvine sănătoase, au indicat cercetătorii.
Specialiştii au utilizat celule progenitoare endoteliale, care s-au dezvoltat în pereţi de vase sangvine, şi celule progenitoare mezenchimale, care s-au dezvoltat în celule ce înconjoară pereţii şi oferă acestora stabilitate.
Cel mai bine a funcţionat amestecul de celule din sânge adult şi oase sau cele prelevate din cordon ombilical.
Cercetătorii speră să găsească o cale de a ajuta organismul să înlocuiască vasele sangvine blocate sau deteriorate, care pot provoca, de exemplu, infarctul sau accidentul cerebral.
"În prezent, suntem interesaţi de o metodă de a accelera vascularizarea", a spus Bischoff, care a explicat că procesul durează aproximativ 7 zile şi că vor să vadă dacă poate fi limitat la 24 - 48 de ore.
"În cazul unui ţesut ischemic, un ţesut pe moarte, cu cât restabileşti fluxul sangvin mai repede, cu atât este mai bine", a spus Bischoff.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe