Cercetătorii au reuşit să cultive vase sangvine umane în corpul unor cobai

Cercetătorii americani au reuşit să cultive în organismul unor cobai vase sangvine umane funcţionabile, pornind de la celule prelevate din măduvă osoasă, sânge şi cordon ombilical, potrivit unui studiu publicat în Circulation Research.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au reuşit să cultive vase sangvine umane în corpul unor cobai

Celule suşă

Aşa-numitele celule progenitoare s-au unit pentru a forma vase sangvine funcţionabile, care s-au conectat la sistemul circulator al şoarecilor, a indicat echipa de cercetători de la Şcoala medicală Harvard şi Spitalul de pediatrie din Boston.

Celulele progenitoare sunt similare celulelor suşă, având capacitatea de a se transforma în tipuri diferite de ţesut adult.

"Ceea ce este semnificativ la studiul nostru este că utilizăm celule umane prelevate din sânge sau măduvă osoasă în loc să înlăturăm şi să folosim vase sangvine complet dezvoltate", a spus Joyce Bischoff, de la Şcoala de medicină Harvard, coordonator al studiului.

Echipa lui Bischoff a utilizat celule imature, numite celule progenitoare, dezvoltate în condiţii speciale în laborator şi apoi implantate în organismul şoarecilor.

După ce aceste celule au fost implantate, acestea s-au dezvoltat şi s-au diferenţiat într-o mică minge de vase sangvine sănătoase, au indicat cercetătorii.

Specialiştii au utilizat celule progenitoare endoteliale, care s-au dezvoltat în pereţi de vase sangvine, şi celule progenitoare mezenchimale, care s-au dezvoltat în celule ce înconjoară pereţii şi oferă acestora stabilitate.

Cel mai bine a funcţionat amestecul de celule din sânge adult şi oase sau cele prelevate din cordon ombilical.

Cercetătorii speră să găsească o cale de a ajuta organismul să înlocuiască vasele sangvine blocate sau deteriorate, care pot provoca, de exemplu, infarctul sau accidentul cerebral.

"În prezent, suntem interesaţi de o metodă de a accelera vascularizarea", a spus Bischoff, care a explicat că procesul durează aproximativ 7 zile şi că vor să vadă dacă poate fi limitat la 24 - 48 de ore.

"În cazul unui ţesut ischemic, un ţesut pe moarte, cu cât restabileşti fluxul sangvin mai repede, cu atât este mai bine", a spus Bischoff.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici