Cercetătorii francezi au modificat genetic o grupă de sânge

Câţiva cercetători de la Institutul francez al sângelui (EFS) din Alpii Mediterani au reuşit, pentru prima dată, să modifice genetic o grupă de sânge, o realizare care va permite crearea unor mostre de sânge rar, potrivit EFS.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii francezi au modificat genetic o grupă de sânge

Cercetătorii francezi au modificat genetic o grupă de sânge (Imagine: Mediafax Foto)

Medicii Claude Bagnis, Pascal Bailly şi Sylvie Chapel din laboratorul de hematologie moleculară, din Marseille, condus de Jacques Chiaroni, au reuşit printre-un transfer de gene să modifice o grupă de sânge, respectiv grupa Kidd/JK, una dintre cele 30 cunoscute.

Această descoperire face posibilă generarea artificială a mostrelor de referinţă pentru unele tipuri de grupe de sânge foarte rare.

"A fost modificată grupa de sânge pentru a crea mostre de sânge pe care nu le avem", a explicat medicul Bagnis.

Aceasta înseamnă că este posibil să "fabricăm sânge uman dintr-o grupă pe care o alegem noi", a spus Philippe de Micco, directorul ştiinţific al EFS.

Dar acesta a precizat că, pentru moment, nu este posibil să se fabrice decât o cantitate infimă, suficientă pentru a realiza "reactivii biologici" necesari realizării de diagnostice în EFS.

Philippe de Micco a spus, totuşi, că sunt departe de a fabrica un tip universal de sânge.

"Nu este suficient ca oamenii să îşi imagineze că nu mai avem nevoie să donăm sânge. Donarea de sânge va rămâne de neegalat pentru mult timp. Noi am deschis doar o poartă dintr-un culoar cu alte uşi", a spus Bagnis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici