Cercetătorii japonezi au creat în laborator şoareci ciripitori

Cercetătorii japonezi au anunţat, marţi, că au obţinut în laborator un şoarece capabil să ciripească la fel ca o pasăre, în urma unei "evoluţii" genetice care ar putea, în opinia savanţilor, să descifreze misterul originii limbajului uman.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii japonezi au creat în laborator şoareci ciripitori

Cercetătorii japonezi au creat în laborator şoareci ciripitori (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka au modificat genetic mai mulţi şoareci în cadrul unui program ştiinţific intitulat "Proiect pentru şoarecii evoluaţi".

"Am încrucişat şoareci modificaţi genetic timp de mai multe generaţii, pentru a vedea ce se va întâmpla", a explicat coordonatorul proiectului, Arikuni Uchimura.

"I-am examinat pe toţi puii de şoareci născuţi unul după altul (...) şi într-o zi am descoperit că unul dintre ei cânta ca o pasăre", a spus savantul nipon, adăugând că "şoarecele ciripitor", deşi s-a născut din întâmplare, ar putea să le transmită urmaşilor săi darul pe care îl posedă.

"Am fost surprins, deoarece mă aşteptam mai ales să văd şoareci ce prezintă modificări ale aspectului fizic", a adăugat cercetătorul japonez. El a recunoscut, totodată, că în urma acestui proiect ştiinţific s-a obţinut şi "un şoarece cu lăbuţe foarte scurte şi cu o coadă de Teckel".

Laboratorul nipon condus de profesorul Takeshi Yagi dispune de acum înainte de peste 100 de "şoricei ciripitori", iar savanţii speră ca prin cercetările lor să descifreze misterul originii limbajului uman.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că păsările folosesc diferite elemente sonore, pe care le grupează în "pachete", ca pe cuvinte, iar acestea sunt aliniate ulterior pentru a produce "cântecele", ce sunt supuse unor anumitor reguli lingvistice.

"Şoarecii sunt mai uşor de studiat decât păsările, pentru că sunt mamifere şi structura lor cervicală, ca şi alte aspecte biologice, sunt mai apropiate de cele ale oamenilor", a explicat profesorul Uchimura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici