- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (18.02.2013, 12:50)
- Florin Badescu
Cercetătorii ruşi au descoperit fragmente din meteoritul dezintegrat deasupra munţilor Urali
Cercetătorii ruşi au anunţat luni că au descoperit fragmente din meteoritul care s-a dezintegrat vineri deasupra regiunii Celeabinsk din munţii Urali - cauzând o undă de şoc care a rănit peste 1.000 de persoane -, la puţin timp după ce autorităţile au anunţat încheierea căutărilor.
Urmărește
732 afișări
Cercetătorii ruşi au descoperit fragmente din meteoritul dezintegrat deasupra munţilor Urali (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)
"Confirmăm faptul că particule dintr-o substanţă descoperită de expediţia noastră în apropiere de lacul Cherbakul au compoziţia unui meteorit", a declarat Viktor Grokhovski, membru al Academiei de ştiinţe din Rusia, citat de agenţia Ria Novosti.
Ministerul Situaţiilor de Urgenţă anunţase, însă, duminică, încheierea operaţiunilor de cercetare, după ce scafandrii ruşi au cercetat în van fundul acelui lac, despre care se spune că ar fi locul în care ar fi căzut unul dintre fragmentele desprinse din meteorit.
Dar Universitatea Ural, pentru care lucrează Viktor Grokhovski, a decis să deplaseze la faţa locului o echipă de savanţi, iar aceştia au afirmat că au descoperit aproximativ 50 de fragmente de meteorit în apropierea lacului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
"Membrii expediţiei au trimis la Ekaterinburg fragmentele pe care le-au găsit", a anunţat universitatea într-un comunicat. Universitatea a postat pe site-ul ei o fotografie cu unul dintre cercetători care ţine între degete o piatră mică de culoare neagră.
"Potrivit şefului expediţiei, Viktor Grokhovski, acest meteorit face parte din clasa chondriţilor", termen care desemnează un tip de meteoriţi pietroşi, se afirmă în acelaşi comunicat, care precizează că fragmentele descoperite sunt compuse în procent de 10% din fier.
Meteoritul se va numi "meteoritul din Cherbakul", potrivit aceleiaşi surse.
"Întrucât am găsit resturi (...), acest fapt înseamnă că fragmentul principal se află în lac", a precizat Viktor Grokhovski, citat de agenţia Interfax.
Cercetările ştiinţifice au ca scop identificarea naturii acestui meteorit şi explicarea motivului pentru care prăbuşirea sa a putut avea consecinţe atât de grave. Corpurile cereşti ard în general în totalitate atunci când întră în atmosferă.
Scafandrii de la Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă au cercetat încă de sâmbătă, o zi cu temperaturi care au coborât până la -20 de grade Celsius, fundul lacului Cherbakul, a cărui suprafaţă îngheţată a fost străpunsă şi prezintă un cerc cu un diametru de şase metri. Însă ministerul a anunţat că scafandrii săi nu au descoperit nimic.
Vladimir Puchkov, ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, estima că acele operaţiuni de căutare erau în van, pentru că fundul lacului este acoperit cu un strat de nămol ce are o grosime de 1,5 metri.
Meteoritul s-a dezintegrat vineri dimineaţă deasupra localităţii Celeabinsk, un oraş industrial cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori.
Fragmentele de meteorit au căzut pe Terra sub forma unor bule de foc urmate de cozi de fum, însoţite de explozii violente şi fulgere de lumină orbitoare, generând panică în rândul populaţiei locale, spărgând ferestrele de la numeroase imobile şi cauzând prăbuşirea zidurilor unei uzine.
Potrivit unor informaţii recente, furnizate de guvernatorul regiunii Celeabinsk, 1.240 de persoane, dintre care 299 copii, au fost rănite - cele mai multe prezentând răni uşoare - de acest fenomen spectaculos şi fără precedent.
La rândul său, Ministerul Sănătăţii a raportat, luni, existenţa unui număr de 1.491 de răniţi, dintre care 311 erau copii. Potrivit acestei surse, 46 de persoane (dintre care trei copii) sunt încă spitalizate.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe