În Statele Unite, speranţa medie de viaţă este de 76 de ani, dar sănătatea americanilor începe să se strice în jurul vârstei de 64 de ani, potrivit The New York Times.
Eric Verdin, preşedintele Buck Institute for Aging Research, consideră că un obiectiv mai realist ar fi ca majoritatea oamenilor să ajungă la 90-95 de ani în condiţii bune de sănătate.
Experţii propun două căi principale pentru a prelungi viaţa sănătoasă: adoptarea unor obiceiuri zilnice benefice (exerciţii fizice regulate, alimentaţie nutritivă, somn de calitate şi menţinerea legăturilor sociale) şi dezvoltarea unor metode experimentale care vizează procesele celulare ale îmbătrânirii.
Cercetătorii speră că, în loc să trateze fiecare boală separat, vor putea încetini procesul general de îmbătrânire şi astfel vor preveni simultan mai multe boli cronice, de la cancer şi diabet până la demenţă. Studiile arată că acest lucru este posibil: 42% dintre centenari nu au avut nicio boală cronică legată de vârstă înainte de 80 de ani.
Experienţa ţărilor cu cea mai mare longevitate, Japonia şi Singapore, unde speranţa de viaţă atinge 84 de ani iar sănătatea se menţine până la 73 de ani, arată că acest obiectiv este realizabil.