- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LOS ANGELES, (29.01.2015, 15:45)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Charles Townes, coinventator al laserului şi laureat Nobel, a murit la vârsta de 99 de ani
Charles Townes, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1964, pentru inventarea laserului, o descoperire care a revoluţionat ştiinţele, medicina, telecomunicaţiile şi industria de divertisment, a murit la vârsta de 99 de ani, au anunţat reprezentanţii Universităţii California din Berkeley.
Urmărește
156 afișări
Charles Townes, coinventator al laserului şi laureat Nobel, a murit la vârsta de 99 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Charles Townes, originar din California, spunea într-un interviu că ideea de a crea prima rază de lumină pură cu unde scurte şi frecvenţă înaltă i-a venit în timp ce stătea pe o bancă într-un parc din Washington, în timp ce privea câteva azalee înflorite, în primăvara anului 1951, informează Reuters.
Acea revelaţie i-a determinat pe profesorul Townes şi studenţii lui să construiască în 1954 un dispozitiv pe care l-au denumit "maser" - Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Patru ani mai târziu, alături de cumnatul său, Arthur Schawlow, a creat o versiune a acelei invenţii, pentru a amplifica o rază de lumină optică, în locul energiei cu microunde. Bell Laboratories au patentat noua idee sub denumirea de "laser".
Un alt om de ştiinţă, Theodore Maiman, a fost primul care a demonstrat capacităţile unui laser propriu-zis, în 1960. Totuşi, în 1964, Charles Townes a împărţit premiul Nobel pentru fizică cu doi savanţi ruşi, Aleksandr Prohorov şi Nicolai Basov, care, lucrând independent, au creat şi ei un "maser".
Charles Townes a introdus pentru prima dată denumirile de "maser" şi "laser" în astronomie şi, cu ajutorul colegilor săi, a fost primul savant care a detectat moleculele complexe din spaţiul interstelar şi primul care a măsurat masa uriaşei găuri negre din centrul Căii Lactee.
Reţeaua de telescoape cu laser în infraroşu pe care Charles Townes le-a construit la Observatorul astronomic Mt. Wilson din apropiere de Los Angeles măsoară diametrele stelelor, deşi acestea abia apar ca nişte puncte minuscule în imaginile captate de celelalte telescoape.
Profesor emerit la Universitatea California din Berkeley, Charles Townes a fost membru al Facultăţii de fizică din cadrul acestei instituţii şi membru al Space Sciences Laboratory vreme de aproape cinci decenii.
Invenţiile sale au avut aplicaţii într-o gamă vastă de domenii tehnice şi au devenit omniprezente în lumea modernă. Încorporate într-o varietate de produse electronice şi fibre optice, laserele sunt folosite, de asemenea, pentru a tăia metalul, în operaţii chirurgicale, pentru a capta atomi şi pentru a declanşa reacţii de fuziune nucleară.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:26
-
astăzi, 07:26