Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet

Produsele obişnuite de cosmetică şi machiaj conţin chimicale care ar putea să crească riscul de diabet, au avertizat cercetătorii. Oamenii de ştiinţă ai Universităţii Uppsala au subliniat pericolul din spatele ftalaţilor.

Urmărește
413 afișări
Imaginea articolului Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet

Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet (Foto: Shutterstock)

Ftalaţii sunt un compus chimic ce se regăseşte în alcătuirea substanţei care se adaugă plasticului pentru a-l face flexibil şi transparent, informează Huffington Post

Cercetătorii suedezi susţin că prezenţa acestui compus în produse cosmetice ca fondul de ten, creme şi parfumuri, creşte considerabil riscul de producere a diabetului de tip 2.

Studiul a analizat structura sângelui la o mie de persoane cu vârsta de peste 65 de oameni şi cercetătorii au măsurat cum nivelul de zahăr scade când o persoană nu mănâncă pentru cel puţin opt ore.

Cercetarea a relevat cum cei cu un nivel mare de ftalaţi în sânge sunt de două ori mai predispuşi să facă diabet decât cei fără acest compus chimic în organism. Fumatul, colesterolul şi presiunea sângelui au fost luate în considerare în studiu.

"Deşi rezultatul obţinut de noi trebuie să fie confirmat de mai multe studii, acesta sprijină ipoteza conform căreia anumiţi produşi chimici contribuie la producerea diabetului. Oricine este expus la aceşti produşi chimici în diferite feluri. Oamenii îi pot inhala din parfumuri, deodorante, chiar şi mâncare", a spus autoarea studiului, Monica Lind.

Ea a menţionat unde se găsesc cel mai frecvent aceşti compuşi chimici. "Mulţi dintre ei se regăsesc în produse pentru corp, cum sunt cremele de faţă, fondul de ten sau produsele de machiaj", a mai spus autoarea studiului.

Unul dintre specialiştii în diabet din Marea Britanie, doctorul Iain Frame, s-a arătat sceptic privind studiul cercetătorilor suedezi. "Acest studiu încearcă să creeze o conexiune între prezenţa ftalaţilor în sânge şi diabetul 2 la populaţia în vârstă. Este o zonă dificil de cercetat iar studiul este bazat pe un număr relativ mic de adulţi", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici