China a dat în funcţiune primul serviciu din cadrul sistemului ei de geopoziţionare prin satelit

Un prim serviciu din sistemul de navigaţie şi poziţionare prin satelit conceput de China pentru a reduce dependenţa acestei ţări de tehnologiile străine a fost lansat, dar rămâne totuşi limitat geografic, a anunţat marţi agenţia de presă China Nouă.

Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului China a dat în funcţiune primul serviciu din cadrul sistemului ei de geopoziţionare prin satelit

China a dat în funcţiune primul serviciu din cadrul sistemului ei de geopoziţionare prin satelit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China a început să lucreze la propriul ei sistem în anul 2000, pentru a putea să renunţe treptat la sistemul american Global Positionning System (GPS), la Galileo - proiectul far al navigaţiei prin satelit lansat de Uniunea Europeană - şi la sistemul rusesc Global Navigation Satellite System (GLONASS).

Sistemul de navigaţie şi poziţionare Beidou (numele unei constelaţii din Ursa Mare) acoperă China şi "regiunile învecinate", precizează agenţia China Nouă. Beijingul intenţionează să lanseze şase sateliţi în 2012 pentru a mări suprafaţa acoperită de acest sistem şi să deservească toată zona Asia-Pacific.

Primul satelit din sistemul Beidou (denumit şi "Compass") a fost lansat în aprilie 2007. Autorităţile chineze nu au precizat numărul sateliţilor lansaţi până în prezent în cadrul acestui proiect.

După finalizarea sa, sistemul va număra 35 de sateliţi, care vor avea la bază o tehnologie integral chineză şi vor furniza o serie de informaţii despre cartografie, pescuit, transporturi, meteo şi telecomunicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici