- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BEIJING, (24.11.2015, 17:32)
- Florin Badescu
China a început procedura de testare a celui mai mare radiotelescop din lume - FOTO
China a demarat prima procedură de testare a celui mai mare radiotelescop din lume, un proiect ştiinţific ce beneficiază de un buget de 175,3 milioane de euro, a cărui construcţie a intrat în etapa finală, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
1922 afișări
China a început procedura de testare a celui mai mare radiotelescop din lume (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)
Având un diametru de 500 de metri, cel mai mare radiotelescop din lume, deşi nu a fost încă inaugurat oficial, se află în etapa finală de realizare şi a făcut obiectul primelor teste.
Supranumit FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), noul dispozitiv este construit în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, precizează The People's Daily Online.
China a avut nevoie de mai bine de cinci ani pentru a construi radiotelescopul cu cea mai mare apertură din lume, care ar putea să acopere o suprafaţă echivalentă cu aceea a 30 de terenuri de fotbal şi a cărui construcţie respectă graficul iniţial. Savanţii chinezi au instalat ultimele instrumente sâmbătă şi speră că FAST va putea fi inaugurat oficial în septembrie 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Autorităţile chineze şi inginerii din această ţară au testat o componentă-cheie din interiorul uriaşului telescop, înainte ca acesta să fie dat în folosinţă.
Pe parcursul weekendului trecut, retina telescopului a fost instalată şi testată cu succes în centrul dispozitivului.
Mecanismul respectiv are o greutate de 30.000 de kilograme şi este supendat la o înălţime de 160 de metri deasupra discului reflector, care nu a fost încă finalizat.
Potrivit The China Daily, discul reflector va colecta diverse semnale ce provin din Univers.
Diametrul telescopului - al cărui design a fost conceput în 2003 - este uriaş, măsurând 500 de metri.
O persoană obişnuită, mergând la pas, are nevoie de 40 de minute pentru a înconjura noul radiotelescop.
Discul reflector este alcătuit din peste 4.500 de panouri triunghiulare, iar panourile sale laterale au o lungime de 11 metri.
Mişcarea acestor panouri influenţează forma colectivă a antenei.
Noua antenă este capabilă să reflecte semnalele radio din Univers către un punct de localizare, situat în locul în care se află receptorul.
Potrivit cercetătorilor de la Academia de Ştiinţe din China, instalarea panourilor va fi finalizată în iunie 2016, iar întregul sistem va fi inaugurat în septembrie 2016.
După inaugurare, specialiştii se aşteaptă ca FAST, al cărui principiu de funcţionare se aseamănă cu cel pe baza căruia sunt realizate antenele TV, îşi va păstra statutul de "telescop de clasă mondială" timp de cel puţin 20-30 de ani.
Construcţia sa beneficiază de un buget de 1,2 miliarde de yeni (175,3 milioane de euro). FAST reprezintă din acest punct de vedere cel mai vast proiect astronomic realizat vreodată în China.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
AUR a votat pentru susţinerea lui Călin Georgescu la prezidenţiale
-
astăzi, 15:30