Joi dimineaţă, China Nouă a publicat pe site-ul său de internet o ştire în care se preciza că Shenzhou VII a fost plasată pe orbită fără probleme, la 373 de kilometri deasupra Oceanului Pacific, deşi vehiculul nu fusese încă lansat de la baza spaţială din deşertul Gansu.
"A avut loc o problemă tehnică. Am reparat-o în momentul în care am descoperit-o", a declarat un redactor al agenţiei de presă.
Capsula spaţială Shenzhou VII, care îi are la bord pe astronauţii Zhai Zhigang, Liu Boming şi Jing Haipeng, a decolat, joi seară, de la baza spaţială de la Jiuquan, în nord-vestul Chinei.
Shenzhou urmează să ajungă în spaţiu sâmbătă sau duminică. Misiunea, a treia cu echipaj uman organizată de China, este prevăzută să dureze 68 de ore, întoarcerea acesteia pe pământ urmând să aibă loc duminică, în Mongolia.
Vezi aici galerie foto de la eveniment
În 2003, China a devenit a treia ţară care a lansat un echipaj uman în spaţiu, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică. În ultimii cinci ani, acest stat a realizat cu succes o a doua misiune în spaţiu cu echipaj uman, cu propriile sale mijloace financiare.
În 2005, China a trimis doi astronauţi pe orbită, într-o misiune care a durat cinci zile.
Pe 31 octombrie 2007, China a lansat primul său satelit de explorare a Lunii, Chang’e (numele unei zeiţe din mitologia chineză, n.r.). Lansarea satelitului reprezintă prima etapă a ambiţiosului program chinez de explorare a Lunii, care are ca scop trimiterea unui astronaut chinez pe satelitul natural al Pământului până în 2020. Etapa a doua va demara în 2012 cu trimiterea unui robot pe Lună. Ulterior, chinezii vor trimite pe Lună un aparat de explorare, care va preleva mostre de sol.