Spre deosebire de celelalte telescoape actuale, care se mişcă pentru a urmări obiectul pe care-l studiază, cel chinez va avea o structură fixă şi două segmente de oglinzi mobile.
În locul formei tradiţionale de dom, care a fost folosită pentru construirea celor mai mari telescoape de pe glob, noul telescop chinez va arăta ca un simbol mare, alb şi asimetric al numărului "pi".
Construit de Observatorul Naţional Astronomic, care aparţine de Academia Chineză de Ştiinţe, telescopul chinez, denumit LAMOST, va costa 34,4 milioane de dolari.
"Trebuie să avem o idee mai clară despre structura galaxiei noastre", a declarat Chu Yaoquan, coordonatorul proiectului LAMOST şi astrofizician la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din China.
"Cercetând spectrele milioanelor de stele din Calea Lactee, vom putea să cunoaştem mai bine istoria galaxiei", a completat Chu Yaoquan.
LAMOST are un unghi de deschidere de peste patru metri şi 4.000 de fibre optice – mai multe decât cele ale celorlalte telescoape din lume -, care pot simultan să urmărească şi să decodeze lumina stelară, transformând-o în date spectrografice.