Chipul primului european, care a trăit pe teritoriul României, recreat de cercetători

Figura primului european modern din punct de vedere anatomic, care a trăit pe teritoriul actual al României, în urmă cu aproximativ 35.000 de ani, a fost recreată de cercetătorii din Marea Britanie pe baza unor fosile descoperite într-o peşteră românească, informează independent.co.uk.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Chipul primului european, care a trăit pe teritoriul României, recreat de cercetători

Chipul primului european, care a trăit pe teritoriul României, recreat de cercetători (Imagine: www.independent.co.uk)

Richard Neave, un cercetător care a lucrat la Universitatea din Manchester, artist plastic şi specialist în reconstituirea fizionomiei după craniu, a reuşit să recreeze în premieră figura primului om modern din punct de vedere anatomic care a trăit în Europa, în urmă cu 35.000 de ani, cu ajutorul unor fosile descoperite într-o peşteră din Munţii Carpaţi, pe teritoriul României.

Această reconstituire facială, care ar putea aparţine atât unui bărbat, cât şi unei femei, s-a bazat pe fragmente de mandibulă şi craniu uman descoperite într-o peşteră folosită de urşi pentru hibernare. Trăsăturile faciale indică o strânsă legătură a primilor europeni moderni cu strămoşii lor apropiaţi din Africa, deşi specialiştii nu au reuşit să determine sexul respectivei persoane.

Richard Neave, care a realizat această reconstituire facială în lut, a ţinut cont în realizarea acestui mulaj de atentele măsurători ale fragmentelor de oase, bazându-se pe vasta lui experienţă în domeniul ţesuturilor moi care cresc în jurul oaselor şi craniului.

Reconstituirea a fost realizată pentru serialul de televiziune "The Incredible Human Journey", ce va fi difuzat de postul britanic BBC2, care va prezenta originile şi evoluţia speciei umane, de la locul de naştere, Africa, şi până la rutele ei de migraţie, care i-au condus pe oameni până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Experţii au spus că le este imposibil să determine culoarea exactă a pielii acestui individ, dar înclină să creadă că aceasta era mai închisă decât cea a europenilor din zilele noastre, reflectând originile africane recente.

Fragmentul de mandibulă aparţinând primului european modern a fost descoperit, în 2002, în Peştera cu Oase din judeţul Caraş-Severin. Celelalte fragmente de craniu au fost dezgropate în 2003.

În urma analizei cu carbon 14, ceretătorii au stabilit că vârsta fosilelor este de 34.000 - 36.000 de ani. În acea perioadă, Europa era populată atât de Omul de Neanderthal, care a trăit în zonă zeci de mii de ani, cât şi de omul modern din punct de vedere anatomic - Homo sapiens -, care sosise recent în Europa, migrând din Africa şi trecând prin Orientul Mijlociu.

Deşi craniul prezintă multe elemente moderne de anatomie umană, el indică şi câteva trăsături arhaice, precum dinţii molari foarte mari, fapt care i-a determinat pe o parte dintre oamenii de ştiinţă să afirme că acest craniu a aparţinut unui hibrid între Homo sapiens şi Omul de Neanderthal, speculaţie respinsă însă de majoritatea experţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici