Cimitir fenician, descoperit în oraşul Tyr

Un important cimitir datând din perioada feniciană, care ar putea să ajute la o mai bună înţelegere a acestei civilizaţii misterioase, a fost descoperit de o echipă de arheologi libanezi şi spanioli în oraşul Tyr, pe coasta sudică a Libanului.

Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Cimitir fenician, descoperit în oraşul Tyr

Cimitir fenician, descoperit în oraşul Tyr (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această descoperire reprezintă, cel puţin pentru moment, cea mai importantă sursă de informaţii pentru o mai bună cunoaştere a istoriei poporului fenician în Orient", a declarat, miercuri, Ali Badaoui, arheologul-şef al sitului şi delegat din partea Ministerului libanez al Culturii şi Monumentelor Istorice.

Potrivit primelor estimări, cimitirul, descoperit aproape intact, în partea estică a oraşului Tyr, datează din secolele 9 - 7 î.Cr.

"Importanţa acestui cimitir este dată de faptul că el se află într-unul din principalele foste oraşe feniciene", a declarat Maria Aubet, profesor de arheologie la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona şi coordonatorul echipei spaniole de arheologi.

Potrivit declaraţiilor lui Badaoui, peste 60 de urne funerare, cu o adâncime de 50 de centimetri, ermetic închise şi conţinând oase arse, au fost descoperite la faţa locului, fiind răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 300 metri pătraţi.

"Tradiţiile fenicienilor impuneau arderea cadavrelor şi a oaselor morţilor", a explicat Aubet.

Alte 40 de urne, mai mici, au fost descoperite în acelaşi sit arheologic. "Fenicienii foloseau un ritual simbolic, care consta în îngroparea împreună a corpului şi a sufletului", a explicat Badaoui. Urnele mari conţineau oasele arse, iar cele mici erau destinate sufletelor morţilor. "Aceste oase ne vor ajuta să înţelegem mai bine regimul alimentar şi statutul social al celor care au fost înmormântaţi aici", a declarat Badaoui.

Situl a fost descoperit în 1997. Ultima misiune arheologică, începută în urmă cu patru ani, a fost întreruptă în 2006 din cauza războiului dintre Hezbollah şi Israel, care a devastat sudul Libanului.

Fenicienii erau un vechi popor de navigatori şi comercianţi din antichitate. Tyr a fost principalul oraş-stat de pe teritoriul ţării lor, Fenicia, care corespunde, în linii mari, teritoriului actual al Libanului. Byblos, Sidon şi Berytos (Beirut) erau celelalte trei mari oraşe feniciene.

În ultimii ani, arheologii au scos la lumină foarte multe vestigii antice feniciene în Liban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici