- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.01.2013, 14:17)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cimpanzeii posedă, ca şi oamenii, simţul echităţii
Cimpanzeii posedă simţul echităţii, o trăsătură despre care oamenii de ştiinţă credeau că aparţine doar oamenilor, potrivit unui studiu realizat de savanţii americani, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Urmărește
497 afișări
Cimpanzeii posedă, ca şi oamenii, simţul echităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pentru a realiza acest studiu, savanţii americani au supus şase cimpanzei adulţi unui test conceput sub forma unui joc. În paralel, acelaşi test a fost dat de 20 de copii ale căror vârste erau cuprinse în intervalul 2-7 ani.
Repartizaţi în perechi, unul dintre jucători trebuia să aleagă între două jetoane de culori diferite. În colaborare cu partenerul său, acel jeton putea fi schimbat apoi cu alimente, în cazul cimpanzeilor, şi cu abţibilduri, în cazul copiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Unul dintre jetoane permitea o împărţire egală a recompensei între cei doi parteneri, în timp ce celălalt îl favoriza pe jucătorul care alegea jetonul, în detrimentul partenerului său de joc.
Odată ales jetonul, acela care îl ţinea în mână trebuia să îl dea partenerului său, care, la rândul său, îl înmâna cercetătorului care supraveghea testul, pentru a obţine hrană sau abţibilduri.
În fiecare pereche, cei doi jucători trebuiau să se pună de acord în ceea ce priveşte alegerea jetonului.
Ca şi copiii, cimpanzeii au reacţionat la acest test aşa cum o fac oamenii adulţi. Atunci când era nevoie de cooperarea celuilalt, pentru a preda jetonul cercetătorului-supraveghetor, primatele, ca şi copiii, alegeau jetonul care le permitea să împartă recompensa.
În schimb, într-o versiune modificată a jocului, în care acordul celui de-al doilea partener nu era necesar pentru a obţine recompensa, cimpanzeii, ca şi copiii, alegeau opţiunea care îi avantaja.
Cimpanezii, care se arată foarte cooperanţi şi când trăiesc liberi în natură, trebuie să posede un anumit simţ al echităţii pentru a putea să beneficieze de cooperarea semenilor lor, au explicat cercetătorii de la Centrul naţional pentru cercetări asupra primatelor de la Universitatea Emory din statul american Georgia.
Potrivit autorilor studiului, rezultatele acestuia ar putea dezvălui originile aversiunii umane faţă de inechitate. Studiul a fost publicat în ediţia online a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe