- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.01.2013, 14:17)
- Florin Badescu
Cimpanzeii posedă, ca şi oamenii, simţul echităţii
Cimpanzeii posedă simţul echităţii, o trăsătură despre care oamenii de ştiinţă credeau că aparţine doar oamenilor, potrivit unui studiu realizat de savanţii americani, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Urmărește
498 afișări
Cimpanzeii posedă, ca şi oamenii, simţul echităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pentru a realiza acest studiu, savanţii americani au supus şase cimpanzei adulţi unui test conceput sub forma unui joc. În paralel, acelaşi test a fost dat de 20 de copii ale căror vârste erau cuprinse în intervalul 2-7 ani.
Repartizaţi în perechi, unul dintre jucători trebuia să aleagă între două jetoane de culori diferite. În colaborare cu partenerul său, acel jeton putea fi schimbat apoi cu alimente, în cazul cimpanzeilor, şi cu abţibilduri, în cazul copiilor.
Unul dintre jetoane permitea o împărţire egală a recompensei între cei doi parteneri, în timp ce celălalt îl favoriza pe jucătorul care alegea jetonul, în detrimentul partenerului său de joc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Odată ales jetonul, acela care îl ţinea în mână trebuia să îl dea partenerului său, care, la rândul său, îl înmâna cercetătorului care supraveghea testul, pentru a obţine hrană sau abţibilduri.
În fiecare pereche, cei doi jucători trebuiau să se pună de acord în ceea ce priveşte alegerea jetonului.
Ca şi copiii, cimpanzeii au reacţionat la acest test aşa cum o fac oamenii adulţi. Atunci când era nevoie de cooperarea celuilalt, pentru a preda jetonul cercetătorului-supraveghetor, primatele, ca şi copiii, alegeau jetonul care le permitea să împartă recompensa.
În schimb, într-o versiune modificată a jocului, în care acordul celui de-al doilea partener nu era necesar pentru a obţine recompensa, cimpanzeii, ca şi copiii, alegeau opţiunea care îi avantaja.
Cimpanezii, care se arată foarte cooperanţi şi când trăiesc liberi în natură, trebuie să posede un anumit simţ al echităţii pentru a putea să beneficieze de cooperarea semenilor lor, au explicat cercetătorii de la Centrul naţional pentru cercetări asupra primatelor de la Universitatea Emory din statul american Georgia.
Potrivit autorilor studiului, rezultatele acestuia ar putea dezvălui originile aversiunii umane faţă de inechitate. Studiul a fost publicat în ediţia online a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump