Cimpanzeii posedă, ca şi oamenii, simţul echităţii

Cimpanzeii posedă simţul echităţii, o trăsătură despre care oamenii de ştiinţă credeau că aparţine doar oamenilor, potrivit unui studiu realizat de savanţii americani, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Urmărește
497 afișări
Imaginea articolului Cimpanzeii posedă, ca şi oamenii, simţul echităţii

Cimpanzeii posedă, ca şi oamenii, simţul echităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru a realiza acest studiu, savanţii americani au supus şase cimpanzei adulţi unui test conceput sub forma unui joc. În paralel, acelaşi test a fost dat de 20 de copii ale căror vârste erau cuprinse în intervalul 2-7 ani.

Repartizaţi în perechi, unul dintre jucători trebuia să aleagă între două jetoane de culori diferite. În colaborare cu partenerul său, acel jeton putea fi schimbat apoi cu alimente, în cazul cimpanzeilor, şi cu abţibilduri, în cazul copiilor.

Unul dintre jetoane permitea o împărţire egală a recompensei între cei doi parteneri, în timp ce celălalt îl favoriza pe jucătorul care alegea jetonul, în detrimentul partenerului său de joc.

Odată ales jetonul, acela care îl ţinea în mână trebuia să îl dea partenerului său, care, la rândul său, îl înmâna cercetătorului care supraveghea testul, pentru a obţine hrană sau abţibilduri.

În fiecare pereche, cei doi jucători trebuiau să se pună de acord în ceea ce priveşte alegerea jetonului.

Ca şi copiii, cimpanzeii au reacţionat la acest test aşa cum o fac oamenii adulţi. Atunci când era nevoie de cooperarea celuilalt, pentru a preda jetonul cercetătorului-supraveghetor, primatele, ca şi copiii, alegeau jetonul care le permitea să împartă recompensa.

În schimb, într-o versiune modificată a jocului, în care acordul celui de-al doilea partener nu era necesar pentru a obţine recompensa, cimpanzeii, ca şi copiii, alegeau opţiunea care îi avantaja.

Cimpanezii, care se arată foarte cooperanţi şi când trăiesc liberi în natură, trebuie să posede un anumit simţ al echităţii pentru a putea să beneficieze de cooperarea semenilor lor, au explicat cercetătorii de la Centrul naţional pentru cercetări asupra primatelor de la Universitatea Emory din statul american Georgia.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele acestuia ar putea dezvălui originile aversiunii umane faţă de inechitate. Studiul a fost publicat în ediţia online a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici