"Este esenţial să se pună capăt experimentelor pe animale", a spus Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, într-un comunicat.
În Uniunea Europeană nu se mai fac experimente pe primate de talie mare – cimpanzei, gorile, urangutani – de nouă ani, spre deosebire de Statele Unite şi Gabon, au precizat, miercuri, colaboratorii lui Dimas.
Această "protejare legală" a primatelor de talie mare a fost reclamată de organizaţiile de mediu şi de cele care militează pentru drepturile animalelor, au subliniat aceştia.
Propunerea de lege prezentată de Comisia Europeană a fost salutată de intergrupul Parlamentului European care se ocupă de protecţia animalelor, care s-a angajat să facă în aşa fel încât să fie aprobată cât mai curând de europarlamentari.
O derogare este, însă, prevăzută. "Dacă este în joc însăşi supravieţuirea speciei sau în cazul apariţiei neprevăzute la om a unei boli potenţial mortale sau care să provoace handicap (transmisă de animale, n.r.), un stat membru poate, în mod excepţional, să primească autorizaţia de a utiliza aceste animale (pentru experimente, n.r.)", se precizează în propunerea de lege.