- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (08.01.2014, 16:23)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Circuite electronice ultraflexibile, create de cercetătorii elveţieni
Fabricarea unui circuit electronic transparent, foarte uşor şi suficient de flexibil pentru a continua să funcţioneze pe o lentilă de contact sau înfăşurat în jurul unui fir de păr uman este de acum înainte posibilă, au anunţat cercetătorii elveţieni de la Şcoala politehnică federală din Zurich.
Urmărește
290 afișări
Circuite electronice ultraflexibile, create de cercetătorii elveţieni (Imagine: Shutterstock)
Potrivit AFP, tehnica savanţilor elveţieni permite transferarea acestor sisteme electronice flexibile pe orice suport - folii de plastic, frunze de copaci, piele umană, textile şi chiar folii cu bule pentru împachetat -, adaptând în acelaşi timp grosimea şi proprietăţile circuitelor, în funcţie de scopul pentru care acestea sunt utilizate, afirmă autorii acestui studiu publicat în revista Nature Communications.
Această metodă constă în crearea unei reţele electronice pe un strat dublu de peliculă polimeră, "care poate fi apoi desfăcut selectiv pentru a îndepărta suportul de fabricaţie, permiţând transferul şi adeziunea pe aproape orice fel de suprafaţă, ca şi retragerea circuitului după folosire", spun cercetătorii elveţieni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pentru a-şi exemplifica descoperirea, inginerii elveţieni au transferat în laboratorul lor o membrană echipată cu senzori şi tranzistori transparenţi pe o lentilă de contact din plastic - disponibilă în comerţ -, iar circuitul lor a avut o grosime ce depăşea cu puţin un micron.
Tranzistorii au rămas funcţionali şi după suprapunerea lentilei peste un ochi artificial, iar senzorii au putut să măsoare presiunea intraoculară - un parametru ce poate fi folosit pentru depistarea glaucomului.
"Această lentilă de contact inteligentă este doar unul dintre numeroasele exemple de posibilităţi pentru acest tip de sistem. Senzori solari ultrauşori, dispozitive implantabile, piele inteligentă şi textile electronice ar putea figura la rândul lor în rândul aplicaţiilor viitoare ale lor", au declarat autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe