Cititul întăreşte conexiunile din interiorul creierului

Procesul de învăţare a alfabetului întăreşte conexiunile dintre diferitele zone ale creierului, potrivit unui studiu realizat pe 20 de luptători de gherilă columbieni care au învăţat să citească la o vârstă adultă.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Cititul întăreşte conexiunile din interiorul creierului

Cititul întăreşte conexiunile din interiorul creierului (Imagine: Mediafax Foto)

"Izolarea modificărilor induse în creierul uman de procesul de învăţare a alfabetului era până în prezent aproape imposibilă din cauza prezenţei altor factori perturbatori", copiii dobândind, în acelaşi timp când învaţă să citească, o serie de cunoştinţe şi facultăţi noi, a explicat Cathy Price, coautoare a acestui studiu, publicat în revista Nature.

Cercetătorii spanioli de la Centru basc pentru cercetătri cognitive şi limbaj Donostia din oraşul San Sebastian, au comparat ecografiile cerebrale ale 20 de luptători de gherilă care au învăţat să citească cu cele ale 22 de luptători de gherilă care au rămas analfabeţi.

Cercetătorii au constatat că densitatea materiei gri din emisfera stângă a creierului era mai mare în cazul celor care au învăţat să citească. Aceste regiuni cerebrale corespund celor identificate în prealabil ca fiind asociate cu recunoaşterea formei literelor şi cu traducerea literelor în sunete.

"Lectura a întărit totodată forţa conexiunilor din materia albă - responsabilă cu transmisia informaţiilor - între diferitele regiuni cerebrale de analiză a informaţiilor", se anunţă în comunicatul asociaţiei de caritate britanice Wellcome Trust, care a finanţat acest studiu.

Aceste rezultate au o importanţă majoră pentru înţelegerea dislexiei, au subliniat autorii cercetării.

Noul studiu sugerează faptul că anumite anomalii ale dislexicilor, la care se constată de regulă cele mai mici densităţi ale materiei albe şi gri, ar putea fi consecinţa, şi nu cauza, imposibilităţii de a citi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici