CLONAREA unui MAMUT, aproape de a fi realizată. Celule cu nuclee vii, DESCOPERITE în Siberia

Savanţii ruşi şi sud-coreeni au descoperit în Siberia nuclee "vizibil vii" ale unor celule de mamut, care ar putea permite clonarea acestor mamifere uriaşe, dispărute de pe Terra în urmă cu câteva milenii.

Urmărește
1446 afișări
Imaginea articolului CLONAREA unui MAMUT, aproape de a fi realizată. Celule cu nuclee vii, DESCOPERITE în Siberia

CLONAREA unui MAMUT, aproape de a fi realizată. Celule cu nuclee vii, DESCOPERITE în Siberia

"La începutul lunii august am descoperit în Siberia Orientală fragmente de ţesut de mamut, în care celulele şi-au conservat nucleele, iar acestea erau vizibil vii", a declarat Serghei Fedorov de la Universitatea Federală Rusă din nord-estul Republicii Iakuţia, membru al expediţiei.

"Am putut să observăm imediat la faţa locului cu microscopul nostru portabil faptul că nucleele anumitor celule erau colorate", a adăugat Fedorov.

"Dacă acest rezultat se confirmă în laboratorul din Seul, aceste nuclee de celule somatice care conţin genomul complet al acelor animale vor permite clonarea mamutului, aşa cum prevede acordul nostru cu Fundaţia Sud-Coreeană pentru Cercetări în Biotehnologie (SOOAM)", a adăugat savantul rus.

Acordul, semnat în martie între SOOAM şi Universitatea Federală Rusă, prevede o serie de cercetări comune în vederea clonării unui mamut, o specie dispărută în urmă cu aproximativ 10.000 de ani de pe Terra.

Fragmentele de ţesuturi - os, păr şi grăsime - găsite la o adâncime de 100 de metri în pergelisolul (permafrostul) siberian, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de oraşul Iakutsk, "vor fi expediate la sediul SOOAM în octombrie, după ce vom primi autorizaţia de a le scoate din Rusia", a adăugat Fedorov.

Cercetătorul sud-coreean Hwang Woo-Suk, un pionier în domeniul clonării şi o personalitate controversată care colaborează cu SOOAM, a participat la această expediţie.

Hwang Woo-Suk a anunţat că a realizat două "premiere mondiale" în 2004 şi în 2005, afirmând că a extras o linie de celule suşă din embrioni umani, obţinuţi prin clonare, în 2004, iar apoi că a reuşit să obţină 11 astfel de linii în 2005.

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit însă la scurt timp după aceea că savantul sud-coreean şi-a falsificat rezultatele studiului şi că a obţinut în mod accidental acele celule, prin partenogeneză, nu prin clonare.

Hwang este în schimb autorul recunoscut al primului câine clonat, botezat Snuppy, în 2005.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici