- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (04.11.2008, 12:09)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clone vii obţinute din şoareci congelaţi
Cercetătorii japonezi au obţinut clone vii şi sănătoase cu ajutorul celulelor prelevate de la şoareci morţi, congelaţi în urmă cu 16 ani, deschizând astfel calea clonării şi altor mamifere dispărute, precum mamuţii, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science.
Urmărește
111 afișări
Clone vii obţinute din şoareci congelaţi
Potrivit studiului preluat de AFP, tehnicile actuale de clonare necesită două celule vii şi intacte. Una poate să furnizeze materialul genetic, iar cealaltă, golită de nucleul ei, poate să primească ADN-ul prelevat din prima celulă.
Obţinerea unor clone sănătoase dintr-un organism congelat a fost un subiect dezbătut multă vreme de specialişti. Mulţi dintre aceştia considerau că acele cristale care se formează în celulele congelate distrug ADN-ul, iar celula nu mai poate fi copiată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Teruhiko Wakayama, de la Centrul de Dezvoltare Biologică din cadrul Institutului de Cercetări Riken din Yokohama, Japonia, principalul autor al acestui studiu, a prelevat nucleele celulelor din ţesutul cerebral al şoarecilor, congelaţi la - 20 de grade Celsius, după care le-a injectat în celule golite în prealabil de nucleu.
Ulterior au fost generate lanţuri de celule suşă embrionare, din care cercetătorii au putut să obţină 12 şoareci vii, sănătoşi.
Autorii studiului au spus că şi nucleele extrase din celulele altor organe congelate ar putea fi folosite pentru a produce embrioni viabili, dar cu un procent de reuşită mult mai scăzut decât în cazul celor extras din celulele cerebrale.
În măsura în care această tehnică nu necesită o celulă intactă pentru a furniza ADN-ul necesar, cercetătorii consideră că ea ar putea fi folosită şi la clonarea mamuţilor sau a altor mamifere dispărute, pornind de la resturi de ţesut congelat.
Specialiştii rămân totuşi rezervaţi în privinţa posibilităţii de a recolta ADN din corpurile congelate ale mamiferelor care nu au fost, în prealabil, tratate chimic cu un strat de protecţie, susţinând că materialul genetic recoltat de la acestea nu va fi viabil pentru a produce clone.
La nivelul cunoştinţelor actuale, "o astfel de clonare nu este posibilă", deoarece nu mai există nicio celulă vie din aceste animale dispărute de mii de ani care ar putea să primească ADN-ul prelevat dintr-o celulă congelată, au explicat specialiştii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe